Skip to main content
search
VijestiNautika

Porsche dizajn, sa automobila na jahtu-stil i elegancija i posle 70 godina

By 04/07/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Sergey Kohl / Shutterstock.com

Prošlo je više od 70 godina otkako je prvi Porsche 356 izašao iz preuređene pilane u austrijskom alpskom selu Gmünd u kojem je izgrađen. Njegov jedinstveni i uvjerljivi dizajn još uvijek ima moć da iznenadi, čak i danas. I upravo je ta trajna, magnetska privlačnost dovela do toga da je 356 postao izvorni materijal za moderno plovilo inspirisano klasičnim Porsche-ovim dizajnom – Hermes Speedster.

Hermes Speedster uzima Porsche 356 kao inspiraciju, ali je daleko od puke kopije. Vanvremenski dizajnerski znakovi nekoliko varijanti Porsche-a 356 tu su da ih svi vide u Hermes Speedster-u, iako ovo nije reprezentativni primjerak kako ističe Peter Politis, direktor marketinga Seven Seas Yachts, kompanije koja proizvodi Hermes Speedster.

Ako bolje pogledate, vidjećete da ima samo nekoliko osobina 356. To je zapravo samo grubi oblik vjetrobranskog stakla, nadzorne ploče, prednjih sjedišta i usisnih rešetki iznad prostora za motor. A, ipak, odmah dobijete tu otmenu vibraciju od 356 kada vidite to plovilo.

kaže Peter.

Ali zašto napraviti ovakav runabout, inspirisan klasičnim Porsche-ovim dizajnom?

Dizajn 356-ice podsjeća na posebno romantično doba. Izašli smo iz vrlo teškog razdoblja nakon Drugog svjetskog rata. Ljudi su se mogli fokusirati na dizajn i umjetnost. Bilo je to sjajno vrijeme za to. A 356, sa svojim prelijepim oblinama, imao je ono što se pokazalo bezvremenskim dizajnom.

kaže Peter.

Hermes Speedster podsjeća na klasičnu eleganciju džentlmenskog doba iz 1930.

To je Nikolas-ov omiljeni automobil svih vremena. U njemu je vidio nešto, sa čime se mogao povezati kao dizajner plovila. Iako nije revolucionarna ideja da plovilo bude inspirisano automobilskim dizajnom, u prošlosti su drugi dizajneri bili manje uspješni jer nisu uspjeli pronaći ravnotežu između dva svijeta.

objašnjava Peter.

Plovilo, koji proizvodi britanska kompanija Seven Seas Yachts, proizvedena je u njihovom proizvodnom pogonu u Solunu, na sjeveru Grčke, izrađen je uglavnom od komponenti po mjeri – od prekidača za povlačenje koji se nalaze unutar, prošivene kožne nadzorne ploče do pokrivača zvučnika po mjeri.

“Upravo te male stvari čine tako veliku razliku”, kaže Peter. Ovi dvostruki otvori za hlađenje korespondiraju sa onima na kasnijim modelima 356.

Brod dug 6,75 metara, koji može doseći brzine do 72 km/h (45mph), dizajniran je kako bi pomogao u prevozu do udaljenih plaža ili restorana, a čak je i prodat postojećim vlasnicima Porsche-a 356.

Sa širokim rasponom kombinacija boja za Hermes Speedster, 356 vlasnici često usklađuju svoj brod sa bojom svojih vozila.

Izvor: Porsche

Podijeli vijest:

Leave a Reply