Skip to main content
search
VijestiSvijet

Šta IMO strategija o zaštiti životne sredine znači za Pariski sporazum?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Prema International Council on Clean Transportation-u, početna strategija IMO-a za smanjenje emisija štetnih gasova za samo 50% do 2050. nije bila u skladu sa ciljem Pariskog sporazuma da ograniči globalno zagrijavanje. Nove procjene revidirane strategije, međunarodni pomorski saobraćaj premašit će svoj trenutni udio u svjetskom budžetu za ugljenik od 1,5 °C do otprilike 2032., ali neće premašiti budžet za ugljenik ispod 2 °C ako prati put smanjenja emisija na koji upućuje ova revidirana strategija.

Kako je objašnjeno, “nulti datum” revidirane strategije do 2050. ili oko 2050. i njezina usmjerenost na emisije tokom životnog ciklusa ključna su poboljšanja.

Poslednje mjere, u smislu CO2e100, odnose se na emisije ekvivalentne ugljen dioksidu na temelju 100-godišnjih potencijala globalnog zagrijavanja ugljen dioksida i metana.

Vrlo je važno da strategija IMO utvrdi i godinu do koje bi emisije štetnih gasova tokom životnog ciklusa (WTW) pale na nulu i da to bude najkasnije do 2050. godine.

Kako je izvijestio Council on Clean Transportation, na osnovu faktora emisija u ovoj studiji i međunarodne mješavine goriva za transport, iz Četvrte studije IMO o štetnim gasovima, procjenjuju se da je razmjera WTW CO2e100 i TTW CO2 za međunarodni pomorski saobraćaj trenutno 1,21 prema 1. To znači da budžet za ugljenik u sektoru iznosi otprilike 12 Gt WTW CO2e100 za 1,5 °C i 21 Gt za znatno manje od 2 °C.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply