Skip to main content
search
VijestiSvijet

Autonomni učenici i autonomni brodovi-jezički problemi i njegova rješenja

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Komunikacija je temelj saradnje, a ambicije pomorskog sektora u pogledu digitalizacije i dekarbonizacije zavise od naše sposobnosti uspostavljanja povezanosti i razumijevanja u cijeloj našoj industriji.

U transportu, multinacionalni timovi moraju biti u mogućnosti da razmjenjuju informacije i da brzo i jasno dogovaraju akcije putem zajedničkog radnog jezika: to već dobro funkcioniše i održava nesmetanu globalnu dostavu i vitalne trgovinske kanale koji teku.

Ali sada, kako se transport razvija, naše komunikacione vještine se testiraju kao nikada prije. Nema sumnje da povećano usvajanje tehnologije doprinosi promjenama u prirodi posla na brodu, pri čemu digitalizacija postaje norma, a razvoj novog kodeksa za autonomni pomorski promet je u toku u IMO-u.

Pomorci moraju apsorbovati mnogo novih informacija daleko izvan tradicionalnog pomorstva jer se pojavljuje nova oprema i novi načini interakcije sa kolegama. Istovremeno, komunikacija između broda i obale sve je važnija, a članovi posade rade na ažuriranju timova uz obalu i primaju ključnu potporu od njih u kraćem vremenskom okviru.

Zajednički jezik za svu komunikaciju na brodu pruža priliku za bolju koheziju tima i izgradnju jačih radnih odnosa.

Koncept testiranja znanja engleskog jezika uveden je u pomorstvo jer je industrija doživjela procvat posade mješovite nacionalnosti 1990-ih, trend koji je danas uobičajen u industriji.

Osiguravanje minimalnog nivoa znanja engleskog jezika način je ujedinjenja posade i smanjenja vjerovatnoće nesreća na moru uzrokovanih nesporazumima.

Ne samo da sada treba zapošljavati najsjajnije umove koji će nam pomoći u digitalizaciji i dekarbonizaciji, već postoji i više zemalja koje žele da njihova radna snaga ima koristi od kvalitetnih radnih mjesta koje će donijeti zelena tranzicija pomorskog prometa.

Kako industrija želi da regrutuje talente iz novih područja, primjećujemo sve veću potražnju za jezičkim standardima i testiranjem u cijeloj industriji. Kada se posada regrutuje iz zemalja u kojima se engleski jezik ne govori široko u opštoj populaciji, obično se vidi široka varijacija u vještinama i jezičkim kompetencijama.

Jezik i kultura samo su dio priče. Religija, seksualnost, starosno doba i pol imaju ulogu kako industrija postaje raznolikija.

Koncepti ugrađeni u kulturu na kopnu, kao što su jednake mogućnosti, diskriminacija, zlostavljanje i uznemiravanje, takođe dobijaju veću važnost na moru, što upućuje na to da će pomorcima biti potrebne odgovarajuće jezičke i međuljudske vještine za rješavanje tih osjetljivih pitanja.

Istraživanja pokazuju da se kulturni koncepti uveliko razlikuju između jezika i kultura, a pojmovi koji nisu engleski i koji se izjednačavaju sa molbama za pomoć lako se mogu propustiti. Posada možda nema povjerenja u govor o mentalnom zdravlju i možda će trebati obuku u konceptima i pojmovima oko aspekata mentalnog zdravlja.

Naš je posao da obučimo pomorce za te potrebe. No, osim bilo kojeg zahtjeva STCW-a, sigurno je važno osigurati da ljudi imaju dovoljnu jezičku sposobnost da ne budu izolovani, kako bi mogli da razgovaraju društveno i razgovaraju o svojoj dobrobiti.

Trendovi u IT-u, brodskoj tehnologiji i dekarbonizaciji takođe utiču na potrebe posade sa jezičkim vještinama.

Ažuriraju li se kurikulumi pomorskog engleskog jezika kako bi uključili ovaj novi tehnički vokabular? Ili prepuštamo kadetima i pomorcima da koriste “Google translate” kako bi razumjeli detalje sajber pravila kompanije i prijavili ili riješili probleme sa novom tehnologijom?

Kako se SIRE 2.0 uvodi, posada svih nivoa moraće da bude sposobna i sigurna razgovorajući sa inspektorima. Nedostatak kompetencija engleskog jezika koji dovodi do nesporazuma ili nemogućnosti odgovaranja na pitanja tokom inspekcije mogao bi negativno uticati na ishod inspekcija.

Tempo promjena u pomorstvu je brz, ali jezičke vještine omogućavaju posadi da se mijenja sa vremenom i preuzme veću ulogu u sopstvenom razvoju.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply