Skip to main content
search
VijestiNautika

Rješenja za naknadnu ugradnju metanola na MAN motore

AAA

Izvor fotografije: MAN Energy Solutions press

Proizvođač brodskih motora MAN Energy Solutions počinje da razvija naknadna rješenja za brodske motore srednje brzine kao dio istraživačkog udruženja, uključujući WTZ Roßlau Gmbh i TU-Darmstadt.

Trogodišnji istraživački projekat pod nazivom CliNeR-ECo finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku politiku, a početni radovi već su u toku. CliNeR-ECo će razviti koncepte za raznolike, srednje brze, brodske motore koji će omogućiti naknadnu ugradnju cijelih brodskih flota uz razumne ekonomske i tehničke troškove.

Projekat je usmjeren na metanol sa namjerom da rezultati brzo stvore i druge razvojne projekte za serijsku proizvodnju.

S tim u vezi, MAN Energy Solutions trenutno planira prvi projekat naknadne ugradnje temeljen na MAN 48/60 motoru. Prva naknadna ugradnja potpuno funkcionalnog ispitnog motora trebala bi stići na ispitnu podlogu 2024. godine.

Tim tehnologijama naknadne ugradnje, brodovlasnicima će biti ponuđena rješenja koja će njihovim postojećim flotama omogućiti usklađivanje sa budućim ciljevima emisija štetnih gasova koje bi IMO i EU trebali da uvedu od 2025. pa nadalje.

Za nas put do dekarbonizacije pomorske industrije počinje prelaskom na klimatski neutralna goriva. U tom kontekstu, metanol je izvrstan kandidat jer je klimatski neutralan kada se proizvodi od zelenog vodonika.

rekao je Alexander Knafl, menadžer četverotaktnih R&D motora u MAN Energy Solutions.

Elektrifikacija pomorske industrije moguća je samo u nižim segmentima, ali ne i u takozvanom međugradskom pomorskom saobraćaju. Izvori energije poput ugljenično neutralnog metanola i amonijaka igraće zbog toga istaknutu ulogu u pomorskom sektoru u budućnosti.

dodao je Christian Kunkel, vođa razvoja tehnologije sagorijevanja u odjeljenju za istraživanje i razvoj četverotaktnih motora MAN Energy Solutions.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply