Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Predstavnik Luke Bar u Ujedinjenim nacijama (UN) predstavio rezultate rada na međunarodnim projektima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Izvršni sekretarijat i Moldavsko predsjedništvo CEI, preko Stalne misije Republike Moldavije, organizovali su 18. jula zvanični prateći događaj na Političkom forumu na visokom nivou UN (HLPF) u Njujorku na temu „Regionalna saradnja i ubrzanje implementacije SDG-a: Uloga Centralnoevropske inicijative (CEI)“.

Stalne misije Albanije, Bugarske i Italije takođe su bile sponzori ovog događaja.

Cilj panel diskusije bio je razmjena znanja i iskustava u vezi sa dobrom praksom regionalnog partnerstva, kao što je slučaj i sa CEI u realizaciji SDG-a (ciljevi održivog razvoja).

CEI se bavi implementacijom Agende za održivi razvoj 2030. kroz koordinisan multilateralni pristup, takođe uzimajući u obzir status posmatrača u Generalnoj skupštini UN.

Događaj je otvorila Nina Kodelja, zamjenica generalnog sekretara CEI, koja je istakla da „CEI promoviše saradnju u svim temama kojima se bavi HLPF za 2023. godinu i stavlja značajan fokus na ubrzanje oporavka od bolesti korona virusa (COVID-19).”

Stalni predstavnici pri UN Republike Moldavije Gheorhe Leuca i Republike Bugarske Lachezara Stoeva (takođe u svojstvu predsednika ECOSOC), kao i stalni predstavnik Albanije Ferit Hodža i Italije Maurizio Massari, potvrdili su važnost regionalnog razvoja.

Državni sekretar Vlade Republike Moldavije Adrian Balucel istakao je aktivnosti i centralnu ulogu koju njegova zemlja pridaje održivom razvoju.

Ovo su bile neke od glavnih poruka koje su uputili pomoćnik generalnog sekretara UN i direktor Regionalnog biroa UNDP za Evropu i CIS Ivana Živković i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Evropu za zapadni Balkan Fabio Skano, koji je takođe predstavio snažno partnerstvo između SZO/Evrope i CEI, koje se razvilo nakon izbijanja Covid-19 pandemije.

Događaj je dodatno obogaćen predstavljanjem aktivnosti CEI-a u cilju podsticanja implementacije SDG-a, kao i predstavljanjem nekih od korisnika sredstava i instrumenata CEI.

S tim u vezi, ambasador Miloš Prica, predsjedavajući Vijeća za implementaciju SDG Bosne i Hercegovine i kopredsjedavajući UNECE Regionalnog foruma o održivom razvoju 2023., predstavio je perspektivu sa stanovišta Vlade.

Aliona Rotaru, izvršni direktor, „Dreamups“ Inovation and Entrepreneurship Accelerator, posebno je istakla značaj fondova CEI za regionalne aktivnosti fokusirane na inovacije.

Panel diskusija na kojoj je Luku Bar predstavljao Rade Stanišić je nazvana „Regionalna saradnja i ubrzanje implementacije SDG-a: Uloga Centralnoevropske inicijative (CEI)“. Glavni cilj ove panel diskusije je razmjena znanja i iskustava u vezi sa dobrim praksama regionalnog partnerstva, kao što je slučaj CEI u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Dodatna vrijednost povezanosti sa CEI se može vidjeti kroz njeno široko članstvo, njen fokus na razmjenu znanja i izgradnju kapaciteta, kao i kroz raznolik spektar zainteresovanih strana, kao i kroz regionalne i transnacionalne aktivnosti, uključujući strateška partnerstva.

Luka Bar je imala priliku da implementira i razvija ADRIPASS i ADRIPASS Plus (ADION program) pod rukovodstvom CEI-a i ovi projekti su uspješno ostvarili ciljeve na nivou projekta uz održavanje bliskog partnerstva i saradnje i nakon završetka ovih projekata.

Kroz rezultate projekta ADRIPASS i ADRIPASS Plus, a posebno zahvaljujući institucionalnom dijalogu, ažurirana je transnacionalna strategija za unapređenje multimodalnog transporta u regionu ADRION uzimajući u obzir izazove izazvane pandemijom Covid-19 i stavove zainteresovane strane u oblasti transporta, nacionalne i evropske politike. Treba napomenuti da je Luka Bar kroz ove projekte značajno nadogradila postojeći ICT sistem i u značajnoj mjeri doprinijela digitalizaciji i povezivanju sa drugim institucijima kao lider u ovom polju.

Panel diskusiji su prisustvovala predstavnica stalne misije Crne Gore kao i predstavnici više stalnih misija CEI i drugih zemalja pri UN, kao i drugi delegati i učesnici HLPF-a.

CEI je stekla status posmatrača na Generalnoj skupštini UN 2011. Od tada redovno predstavlja Rezolucije o „Saradnji između Ujedinjenih nacija i Centralnoevropske inicijative“ povodom dvogodišnjih sastanaka između UN i regionalnih organizacija.

CEI, kojom trenutno predsjedava Republika Moldavija, jedna je od najvećih međuvladinih regionalnih organizacija u Evropi, koja okuplja za istim stolom 17 zemalja (Albanija, Belorusija (suspendovana), Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina) sa područja centralne, jugoistočne i istočne Evrope, koji obuhvata geografski region od Baltika, do Jadranskog i Crnog mora.

Izvor: Luka Bar

Podijeli vijest:

Leave a Reply