Skip to main content
search
VijestiNautika

Održivost u jahting industriji: Nije lako mjeriti zeleno

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Održivost je tema o kojoj se žestoko raspravlja u jahting industriji. Ali, da bismo nešto unaprijedili, prvo moramo shvatiti šta treba poboljšati.

Rastući pritisak medija, ekoloških aktivista i šire javnosti ostavio je jahting industriju suočenom sa svojom reputacijom “gutača” goriva. Pojmovi poput “eko,” “održiv,” “ekološki svjesno” i “eko-usmjerenost” se često koriste, zajedno sa skeptičnim razgovorima o tome da li luksuzne jahte zaista mogu biti bilo što od navedenog?

Industrija je uložila napore. Neki vide pomake u pozitivnim promjenama u obliku mlađe, ekološki osviješćene generacije koja ulazi u industriju na nivou vlasništva i operacija, ili napretka u inovacijama i tehnološkim dostignućima usmjerenim ka ekologiji. Ali napredak u bilo kojoj industriji zahtijeva sposobnost upoređivanja i procjene. Razvoj i implementacija standarda za održivost su ključni za pozitivne promjene. Za neke, veća svijest o problemima predstavlja potrebno poboljšanje, dok nedostatak jasnoće o tome kako mjeriti promjene predstavlja prirodan izazov za relativno novu brigu.

“Iako se nivo ambicije i posvećenosti razlikuje, generalno vidimo porast svijesti koji se manifestuje, i možemo primijetiti napredak.” rekao je Robert Van Tol, izvršni direktor Water Revolution Foundation. “Iako postoji jaz u znanju na putu napretka, ovo je logično i uobičajeno u drugim industrijama.”

Malcolm Jacotine, vlasnik Three Sixty Marine i osnivač Superyacht2030, primjećuje jasnu promjenu fokusa – uz pitanja vezana za rezultate. “Ono što primjećujem danas je da je tema održivosti i budućnosti jahting industrije u prvom planu.” rekao je. “Postala je zaista važna i definitivno se dešava promjena. Ali da li već dovoljno radimo, to je diskutabilno.”

Nigel Marrison je osnivač i direktor Blue ESG, platforme za ekološko društveno upravljanje u jahting industriji koja se temelji na naučnim podacima. On jasno ističe šta industrija treba da uradi i šta će se desiti ako to ne učini.

“Ako nastavimo da se krijemo i ignorišemo izazov, negativni medijski sadržaji i društvena neprihvaćenost će samo rasti.” rekao je Marrison. “Prikupljanje podataka i izvještavanje omogućavaju transparentnost i alat su za potvrdu da se efikasno i odmah bavimo dekarbonizacijom. Transparentnost je mentalni stav koji se mora promijeniti.”

Pronalaženje mjerila

Faktori koji ulaze u definisanje standarda održivosti uključuju emisije ugljenika, generisanje otpada, ekološke prakse i upravljanje resursima. Jedno primarno područje fokusa su emisije ugljenika.

Što se tiče upoređivanja naših emisija, mi to ne radimo, što je propust industrije.” rekao je Jacotine.

Međutim, smanjenje emisija ugljenika ne može biti jedini cilj.

“Emisije ugljenika su vrlo važne, ali treba uzeti u obzir i druge ekološke faktore.” rekao je Van Tol.

Sistem procjene životnog ciklusa (LCA) i okviri za ekološko društveno upravljanje (ESG) igraju značajne uloge u ostvarivanju takvih standarda. LCA mjeri i procjenjuje ukupan ekološki uticaj proizvoda od njegove proizvodnje do krajnjeg odbacivanja i pruža mogućnosti za smanjenje emisija optimizacijom pogona, poboljšanjem efikasnosti i odabirom materijala sa manjim uticajem. ESG je sve važniji u ocjenjivanju održivosti kompanija putem niza faktora.

Blue ESG, koja je zvanično lansirana u januaru 2022. godine, je softver za izvještavanje i savjetovanje specifičan za jahte, koji pristupa unapređenju efikasnosti i performansi jahti na sveobuhvatan način. “Blue ESG je inicijativa koja pomaže oblikovanju vrijednosne ponude koju jahting pruža kao visoko uticajna industrija; pomažemo osigurati budućnost industrije mjereći njen uticaj i napredak.” rekao je Marrison.

Relativna rangiranja

YETI koristi LCA metodologije i usredređen je na operativnu fazu; to je zajednički industrijski projekat sa 12 brodogradilišta i drugim zainteresovanim stranama. Verzija 2.0 će biti lansirana u novembru.

“Ocjena je početna tačka, a ne krajnji cilj, i predstavlja nulu na osnovnoj ocjeni.” rekao je Van Tol. “U ovoj fazi, nije riječ o presudi, već o saznanju gdje se jahta nalazi, kako se upoređuje sa drugim jahtama slične veličine i šta možete naučiti da je poboljšate.”

SEA indeks za poboljšanje ekoloških performansi jahti

Drugi softver za upoređivanje u industriji je lansirao Superyacht Eco Association. SEA indeks je dizajniran kako bi procijenio i poboljšao ekološke performanse jahti i postigao ciljeve smanjenja emisija.

Iako je mjerenje važno, to ne znači puno ako industrija nešto ne preduzme sa tim brojevima. Otvorenost i transparentnost su ključni, kao i rezultati.

“Održivost nije samo kliše koji označavamo.” rekao je Van Tol.

Od januara 2024. godine, EU će zahtijevati izvještaje o održivosti koji pokazuju napredak; namjera je stvoriti transparentnost i kaskadni efekat kroz cijeli lanac snabdijevanja.

Ova potreba je ključna; izvještaj o održivosti brodogradilišne grupe MB92 iz marta je pokazao da samo 39% dobavljača brodogradilišta ima mehanizam za mjerenje njihovog uticaja, a samo 14% ima mehanizam za evaluaciju uticaja njihovih dobavljača.

“Osim industrijskih aktera, nesumnjivo će vlasnici sve više biti zainteresovani za efikasnost ocjena jahti.” rekao je Van Tol.

Dobar i pouzdan sistem izvještavanja zahtijeva nezavisnost, rekao je Jacotine.

Ne možete istovremeno biti čuvar i lovac.” rekao je on. “Industriji je potrebna nezavisna organizacija koja prikuplja podatke anonimno kako bi postavila standarde za industriju, ali je potrebno uključivanje upravljačkih kompanija, brodogradilišta, industrijskih udruženja i organizacija.”

Izvor: The Triton

Podijeli vijest:

Leave a Reply