Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Najveće globalne luke mogu biti neupotrebljive do 2050.

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Neke od najvećih svjetskih luka mogle bi biti neupotrebljive do 2050. godine jer je porast nivoa mora pogodio operacije, a napori da se ubrza dekarbonizacija pomorskog sektora i uvede nova tehnologija su od vitalnog značaja, pokazala je studija.

Poremećaji vezani za vremenske prilike već utiču na luke širom svijeta. To uključuje sušu koja ometa operacije u Panamskom kanalu, glavnom plovnom putu.

“Od 3.800 svjetskih luka, trećina se nalazi u tropskom pojasu osjetljivom na najsnažnije posljedice klimatskih promjena. Luke Shanghai, Houston i Lazaro Cardenas (u Meksiku), neke od najvećih na svijetu, potencijalno bi mogle da budu nefunkcionalne do 2050. sa porastom nivoa mora od samo 40 cm.“ rekao je portparol Lloyd’s Register-a (LR).

Druge ključne luke, uključujući Roterdam, već su pod pritiskom, navodi se u izvještaju.

“Zemlje će morati da ulažu u povećanje efikasnosti i otpornosti svojih luka i logističke infrastrukture kako bi išle u korak sa rastućom potražnjom za uvozom i potrošnjom.”

Luke koje su veoma podložne porastu nivoa mora, kao što je Shanghai, mogle bi uspostaviti sisteme odbrane od poplava slične holandskoj barijeri Maeslant i londonskoj barijeri Temzi, rekao je portparol LR.

Pomorska industrija čini skoro 3% globalne emisije CO2. Ali, ova industrija aktivno smanjuje svoje emisije smanjujući potrošnju fosilnih goriva, rekao je portparol LR-a, dodajući da je i dalje fragmentirana.

“Prosječni brodovlasnik posjeduje oko pet brodova. Kao posljedica toga, nisu svi igrači dobri u prikupljanju podataka. Može postojati i otpor da se dijele podaci. Predviđanje se oslanja na pristup čvrstim i relevantnim skupovima podataka.

Izvještaj je objavljen uoči Londonske međunarodne sedmice pomorskog transporta, koja je počela 11. septembra.

Izvor: Marine Link

Podijeli vijest:

Leave a Reply