Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Praktično uputstvo za kapetane o pomorskom pravu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

The International Chamber of Shipping (ICS) objavio je svoje prvo izdanje “Praktičnog uputstva za kapetane o pomorskom pravu” kao jednostavnu i praktičnu pravnu referentnu knjigu posebno namijenjenu da pomogne pomorcima u incidentima na moru.

Napisano u saradnji sa International Federation of Shipmasters’ Associations (IFSMA), uputstvo je posebno osmišljeno da pomogne kapetanima na moru da identifikuju i riješe česte pravne probleme. Pošto kapetani nisu kvalifikovani pravnici, uputstvo im pomaže da razumiju kako da upravljaju pravnim rizicima i reaguju u skladu sa zakonom kako bi zaštitili spostvene interese, kao i interese vlasnika broda i ostalih članova posade. S obzirom na visok rizik, ključno je da kapetani imaju pristup ovom jedinstvenom dokumentu za praktično pravno uputstvo.

Detaljno i praktično uputstvo premošćuje jaz između teorije i prakse dočaravajući stvarne situacije, kako u luci tako i na moru, pomažući kapetanima da se snađu u uobičajenim pravnim problemima i zamkama te da pomažu u zaštiti interesa vlasnika broda.

“Praktično uputstvo za kapetane o pomorskom pravu” obuhvata širok spektar tema: sa svakim poglavljem, kapetani će steći sveobuhvatno razumijevanje svojih prava, obaveza i dužnosti pod pomorskim pravom od početka do kraja putovanja. Ono pokriva pravne odgovornosti u oblastima kao što su dokumentacija broda, ugovorni odnosi i komercijalne odgovornosti za prevoz tereta, kao i postupanje sa zločinima na brodu i lokalnim pravnim izvršenjem. Vodič takođe objašnjava međunarodne konvencije koje čine osnovu globalnog pomorskog pravnog okvira, na primjer, o propisima o zagađenju.

Kapetan Martin Bjorkell, koji je doprinio vodiču i nedavno ga predstavio na dvogodišnjoj skupštini IFSMA u Tokiju, rekao je:

“Ovaj vodič će biti neprocjenjiv za našu industriju i pomoći će kapetanima da znaju kako efikasno pristupiti pravnim pitanjima, ističući najbolje prakse i pružajući stručno uputstvo u upravljanju pravnim rizicima, sa posebnim naglaskom na komercijalne aspekte koji čine značajan dio odgovornosti svakog kapetana na brodu. Željeli smo da kapetani budu osnaženi da donose informisane odluke o pitanjima koja mogu imati pravne posledice kako bi osigurali bezbjednost posade, broda, okoline i tereta.”

Izvor: The International Chamber of Shipping press

 

Podijeli vijest:

Leave a Reply