Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Wärtsilä nastavlja dekarbonizaciju lansiranjem 4-taktnog motora na amonijak

AAA

Izvor fotografije: Wärtsilä

Wärtsilä predstavlja prvo komercijalno dostupno riješenje u pomorskom sektoru zasnovano na 4-taktnom motoru za korišćenje amonijaka kao goriva. Ovo novo riješenje omogućava značajan napredak u održivim pomorskim operacijama – u vrijeme kada vlasnici brodova traže izvodljive opcije među zelenim gorivima. Riješenje na bazi amonijaka sada je komercijalno dostupno kao dio Wärtsilä 25 platforme motora, koja je lansirana u septembru 2022.

Viridis Bulk Carriers, prva svjetska kompanija za pomorski transport bez emisija, namjerava da bude prvi brodovlasnik koji će imati koristi od novog riješenja na bazi amonijaka. Kompanija je partnerstvo između Amon Maritime, Mosvolds Rederi i Navigare Logistics. Ranije ovog mjeseca, Wärtsilä i Viridis Bulk Carriers potpisali su pismo o namjerama za Wärtsilä 25 riješenje motora na amonijak, ciljajući na potpisivanje komercijalnog ugovora početkom 2024. Viridis Bulk Carriers donosi ‘zeleni preokret’ na evropsko tržište kratkog pomorskog transporta, planirajući uslugu prevoza bez ugljen-dioksida zasnovanu na seriji novih brodova na amonijak.

„Wärtsilä je lider u oblikovanju dekarbonizacije pomorske i energetske industrije. Ovo vodeće riješenje u industriji je još jedan značajan trenutak u opsežnom programu Wärtsilä da se obezbijedi da buduća pomorska goriva budu i izvodljiva i sigurna.” – izjavio je Håkan Agnevall, predsjednik i generalni direktor Wärtsilä.

Pored motora, kompletno riješenje uključuje AmmoniaPac sistem za snabdijevanje gorivom, Wärtsilä sistem za ublažavanje oslobađanja amonijaka (WARMS) i Wärtsilä reduktor azotnih oksida (NOR) za optimalnu obradu izduvnih gasova. Sigurnost i efikasnost su centralni za dizajn riješenja, maksimizirani visoko sofisticiranim automatizovanim sistemom i ugovorom o održavanju za bezbjedne i efikasne operacije na brodu. Dalje, bezbjedno i glatko usvajanje amonijaka kao novog goriva za članove posade podržava se posvećenom obukom i globalnom podrškom 24/7.

Izvor: Wärtsilä

Podijeli vijest:

Leave a Reply