Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Vještački kanal koji će promijeniti stanje u jugoistočnoj Aziji

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Tajland promoviše projekat vrijedan više milijardi, koji će znatno smanjiti vrijeme prevoza robe između Indijskog i Pacifičkog okeana, zaobilazeći Malacca-u, jedan od najprometnijih morskih puteva na svijetu.

U razgovorima sa investitorima u San Francisco-u, premijer Srettha Thavisin istakao je da bi ovaj projekat mogao smanjiti vrijeme prevoza za prosječno četiri dana i smanjiti emisije brodova za 15%. Sa očekivanim povećanjem obima transporta robe kroz Malacca-u do 2030. godine, novi projekat će osigurati kontinuirani protok robe.

Projekat “Landbridge” koštaće oko 28 milijardi dolara. Obuhvata građenje luke na oba kraja južnog poluostrva zemlje, koje će biti povezane sa drumskom i željezničkom mrežom, prema vladinim planovima. Ova 100 km (62 milja) duga veza zamjenjuje decenijama stari tajlandski predlog za prokopavanje kanala kroz prevlaku Kra.

“Landbridge će predstavljati značajnu dodatnu rutu za podršku transporta i važnu opciju za riješavanje problema Malacca-e”, rekao je Srettha. “To je jeftinija, brža i sigurnija ruta”.

Tajlandski premijer, koji je naglasio cilj privlačenja investicija iz Kine i Saudijske Arabije, istakao je da će projekat stvoriti 280.000 radnih mjesta i povećati godišnji ekonomski rast zemlje za 5,5% kada se projekat završi.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply