Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Gaeta: Grad gdje more pravi vukove od ljudi

AAA

Izvor fotografije: Buffy1982 / Shutterstock.com

U malom gradu Gaeta, sa samo 20 hiljada stanovnika, obrazuju se kapetani i oficiri budućnosti. ITS Fondacija Caboto ovog petka dodjeljuje diplome za 250 studenata, u okviru događaja na kome će prisustvovati i ministar mora, Nello Musumeci. Ovdje, u najstarijoj pomorskoj školi u Italiji, skoro svaka porodica ima nekog na moru ili u Obalskoj straži.

Cesare d’Amico, glavni brodovlasnik u Italiji, priča kako su veze sa ovim gradom uvijek bile jake. Njegova porodica nekada je upravljala fabrikom stakla u Gaeti. D’Amico je veliki pokrovitelj ITS-a, koji danas školuje oko 85 mladića i djevojaka godišnje. Mada se ovog puta dodjeljuje 250 diploma – neki studenti su već na moru i nisu stigli da ih preuzmu.

Pomorstvo je tražena, ali ne i popularna profesija među mladima. On kritikuje ideju “bambocciona” – mladih koji ne žele da napuste udobnost svog doma – jer posao na brodu zahtijeva veliku hrabrost i odlučnost.

U okviru ITS programa, studenti tokom trogodišnjeg kursa dobijaju punu kompenzaciju tokom obavezne plovidbe, koja iznosi između 2,000 i 3,000 eura mjesečno.

D’Amico i Borrelli, direktorI ITS-a, naglašavaju da je niska zainteresovanost za pomorstvo u Italiji djelimično posljedica obrazovnog sistema. ITS nudi besplatno obrazovanje ekvivalentno trogodišnjem univerzitetskom stepenu i garantuje godinu dana stažiranja na brodu.

Izvor: ilsecoloxix.it

Podijeli vijest:

Leave a Reply