Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“MSC World Europa” se uspješno spojila na priobalnu energiju prvi put na Mediteranu

AAA

Izvor fotografije: MSC press

“MSC Cruises” nastavlja sa unapređenjem svoje posvećenosti očuvanju okoline uspješno spajajući “MSC World Europa” na priobalnu energiju u luci Valletta, Malta – prvi operativni objekat priobalne energije na Mediteranu.

Kompanija je posvećena korišćenju priobalne energije gdje god je to moguće, jer je to integralni dio putovanja kompanije ka operacijama bez emisije stakleničkih gasova do 2050. godine. Korišćenje priobalne energije omogućava brodu da se spoji na lokalnu električnu mrežu i uklanja potrebu za radom brodskog motora, što eliminiše direktne emisije, dok je brod spojen u luci.

“MSC Cruises” su izveli prve testove ranije ove godine u Valletta-i i stečeno iskustvo doprinijelo je usavršavanju procesa implementacije priobalne energije. “MSC World Europa” će od sada biti spojen na objekte priobalne energije prilikom dolaska u Valletta-u. Brod će pristajati svake nedjelje tokom cijele sljedeće godine i 2025.

Od 2017. godine, svaki novi brod koji se pridružio floti “MSC Cruises” opremljen je konekcijom za priobalnu energiju i u toku su planovi za preuređenje starijih brodova. Istorijsko spajanje u Valletta-i je uslijedilo nakon nedavno uspješnih spajanja u Sjevernoj Evropi – uključujući Warnemünde u Njemačkoj, norveške luke u Bergen-u, Aalesund-u i Haugesund-u, i Southampton-u u Velikoj Britaniji.

“MSC Cruises” planira dodati najmanje 15 novih luka svom planu priobalne energije između 2024. i 2026. godine, fokusirajući se na brojne luke u Italiji, uključujući Đenova, La Spezia, Civitavecchia, Napulj i Trst, kao i na istaknute luke poput Barselone, Hamburga, Valensije, Marselj, Kopenhagen i novog kruzing terminala u Miami-u koji se otvara sljedeće godine, koji će imati mogućnost priobalne energije. “MSC Cruises” priznaje važnost saradnje sa lukama i regijama u postizanju održivih pomorskih praksi. Kompanija je potpisala Memorandum o razumijevanju radi unapređenja objekata priobalne energije na području Baltičkog mora, i slične obaveze se nastavljaju sa drugim lukama na Mediteranu.

“Naš plan priobalne energije pokazuje da smo potpuno posvećeni smanjenju emisija iz naših brodova.” – reako je Michele Francioni, potpredsjednik za optimizaciju troškova i unapređenje procesa u “MSC Cruises” i nastavio:

“Korišćenje priobalne energije je veliki korak naprijed jer nam omogućava da eliminišemo direktne emisije broda dok je privezan. Potrebno nam je da više luka širom Evrope i dalje, uvedu priobalnu energiju što je prije moguće kako bismo dodatno smanjili lokalne emisije u vazduhu. Osiguraćemo da naši brodovi budu spremni za spajanje gdje god su objekti dostupni. Spajanje “MSC World Europa” na priobalnu energiju u Valletta-i je ponosno postignuće i zahvalni smo na saradnji i izvrsnoj kooperaciji sa transportom Malte, infrastrukturom Malte i malteškim vlastima, kao i sa kruzing lukom Valletta.”

“MSC World Europa” je bio prvi brod “MSC Cruises” na LNG pogon. Kao jedan od najefikasnijih velikih kruzera koji rade u svijetu u pogledu emisija CO2eq po putniku, “MSC World Europa” predstavlja veliki korak naprijed na putu “MSC Cruises” ka postizanju nultih emisija do 2050. godine. “MSC World Europa” je takođe među prvim savremenim kruzerima koji uključuju tehnologiju čvrstih oksidnih gorivnih ćelija, sa testovima koji pokazuju veoma obećavajuće rezultate.

Izvor: MSC press

Podijeli vijest:

Leave a Reply