Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Maersk izgubio kontejnere u Sjevernom moru, a otpad se “ispira” obalom

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Širom obale sjevernog dijela Danske, duže vremena stižu izvještaji o otpadu nakon što je teretni brod kompanije Maersk izgubio kontejnere u moru. Pomorska kompanija potvrdila je da su saznali za incident rano ujutro u petak, 22. decembra, i da će istražiti obim štete.

Vlasti u Danskoj upozoravaju brodove da je vjerovatno da se kontejneri i otpad nalaze u Sjevernom moru. U isto vrijeme, policija upozorava građane da ne dodiruju ništa što doplovi na obalu.

Jedan od najvećih brodova Maersk-a, Mayview Maersk (18.270 TEU), napustio je Bremerhaven u Njemačkoj u četvrtak, 21. decembra, i naišao na loše vremenske uslove usled oluje nazvane Pia, koja je prouzrokovala obimne poplave i štetu u regiji Sjevernog mora. Isti taj olujni sistem oštetio je i kruzer Hurtigruten pod imenom Maud.

Mediji u Danskoj javljaju da je najmanje četiri kontejnera isplivalo na obalu, dok se još 42 vjerovatno nalazi u Sjevernom moru. Fotografije u danskim medijima prikazuju frižidere, medicinsku opremu uključujući igle, obuću i druge potrošačke proizvode na plažama. Materijal je rasut duž obale duge gotovo 10 milja. Čini se da su kontejneri dužine 40 stopa.

Maersk potvrđuje da se barem 40 kontejnera vjerovatno izgubilo dok je bio u Sjevernom moru. Brod, izgrađen 2014. godine, dugačak je 399 metara, što ga čini jednim od najvećih kapaciteta koje Maersk posjeduje.

Maersk je lokalnoj TV stanici saopštio da su angažovali kompaniju za lociranje izgubljenih kontejnera. Takođe, su naveli da nije bilo povrijeđenih članova posade tokom incidenta i da brod trenutno normalno funkcioniše.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply