Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Kriza na Crvenom moru podstiče povećanje TEU kapaciteta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ukupan kapacitet kontejnerskih brodova pogođen krizom na Crvenom moru, povećao se za 1,26 miliona TEU od oktobra 2023. godine, uglavnom zbog skretanja brodova ka Rtu dobre nade, prema najnovijem izvještaju “Linerlytica-e”.

Ruta Daleki istok-Mediteran je zabilježio najveći skok od 610.000 TEU, što predstavlja polovinu povećanog kapaciteta tokom perioda, a slijedi ruta Daleki istok-Sjeverna Evropa sa 260.000 TEU.

„Povećana potražnja za tonažom je u potpunosti apsorbovala sve nove kapacitete isporučene u posljednjih pet mjeseci, sa dodatnim zahtjevima za još 400.000 TEU postepenog kapaciteta, koji tek treba da budu ispunjeni“, rekla je Linerlytica.

Prema izvještajima “Alphaliner-a”, očekuje se da će švajcarski/italijanski kontejnerski gigant “MSC” primiti najveći broj kontejnerskih brodova, a slijede ga “CMA CGM” i “COSCO”. Glavna tajvanska kontejnerska linija “Evergreen” takođe je napravila značajne porudžbine za nove kontejnerske brodove.

I usred široko rasprostranjenih spekulacija o postavljanju najnovijih dodataka u flote, razvoj događaja na Crvenom moru naglašava imperativ spremnosti u dinamičnom pejzažu brodarske industrije.

Među stručnjacima iz industrije pojavila su se pitanja o tome kako će brodarske kompanije iskoristiti značajnu navalu novih gradnji, kako onih koje su već primljene, tako i onih koje se očekuju u narednim mjesecima. Međutim, brz odgovor se javio sa pojavom još jednog nepredviđenog događaja, koji je zahtijevao specijalizovane operacije.

Ali rad u očekivanju sljedećeg poremećaja je nova normala za brodarske kompanije, kaže Frank Kenney, direktor kompanije “Cleo”, dobavljača rješenja za povezivanje i integraciju lanca snabdijevanja.

Kenney je istakao da „kompanije rade u iščekivanju sljedećeg neizbježnog poremećaja i da će samo organizacije koje postignu agilnost i otpornost, biti spremne za sljedeću neizbježnu krizu u lancu snabdijevanja ili veliki poremećaj u transportu“.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply