Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

DNV potvrđuje uštedu energije prvog broda opremljenog WindWings tehnologijom

AAA

Izvor fotografije: BAR Technologies

Performanse WindWings® tehnologije kompanije BAR Technologies su potvrđene od strane DNV-a. U privremenom izvještaju, DNV je utvrdio da su dva WindWings® instalirana na MV Pyxis Ocean smanjila potrošnju energije glavnog motora za 32% po nautičkoj milji pri plovidbi u povoljnim uslovima.

MV Pyxis Ocean je prvi brod na svijetu opremljen WindWings® tehnologijom kompanije BAR Technologies. Brod je isplovio na otvoreno more u avgustu 2023. godine. Tokom testiranja, između avgusta 2023. i marta 2024., plovio je Indijskim okeanom, Pacifikom, Sjevernim i Južnim Atlantikom, te je prošao kroz Horn i Rt dobre nade. Do sada je brod posjetio 6 luka i uspješno obavio 8 operacija utovara i istovara.

Johanna Tranell, odgovorna za WAPS, DNV Maritime Advisory, izjavila je: “Inovativni sistemi poput WindWings® nude vlasnicima i operaterima nove načine uštede energije i ubrzanja dekarbonizacije pomorske industrije. U DNV-u kontinuirano radimo na izgradnji povjerenja u ova nova rješenja, a najbolji način za to je pružanje transparentnih, nezavisnih uvida u stvarne performanse ovih sistema. Zato smo veoma zadovoljni što radimo sa kompanijama usmjerenim na budućnost kao što su MC Shipping, Cargill i BAR Technologies, kako bismo proširili bazu znanja industrije o WAPS-u. Radujemo se nastavku ove saradnje u budućnosti.”

Prema podacima koje je u martu procijenila kompanija BAR Technologies, uštede energije ostvarene u svim testiranim uslovima potvrđuju početne projekcije kompanije: prosječna ušteda goriva iznosi 1,5 tona dnevno po WindWing-u, što predstavlja smanjenje emisije CO2 za preko 5 tona “od izvora do krajnjeg korisnika” na svim globalnim rutama i tokom svih sezona. Ove uštede, u kombinaciji sa globalnim operacijama Pyxis Ocean-a, ističu svestranost i efikasnost WindWings® u stvarnim scenarijima. U budućnosti, Kamsarmax balkeri, poput Pyxis Ocean-a, mogli bi nositi tri krila, dodatno povećavajući uštede goriva i smanjenje emisija.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply