Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Posidonia 2024 zatvorena nakon niza novih poslovnih dogovora

AAA

Izvor fotografije: Posidonia

Dvadeset osmo izdanje dvogodišnje izložbe Posidonia završeno je 7og juna, još jednom potvrđujući da je ovo najtraženijii događaj za poslovanje i oblikovanje političkih smjernica za industriju koja upravlja sa preko 80% globalne trgovine. Predviđa se da će do 2031. godine ova industrija dostići vrijednost od 4,2 triliona dolara, sa godišnjim rastom od 7% sve do 2031. godine.

Sa nestrpljenjem očekivana konferencija za novinare Unije grčkih brodovlasnika (UGS), koja se tradicionalno održava svake dvije godine na Posidonia-i, predstavljala je vrhunac izuzetno bogatog petodnevnog programa koji je obuhvatio 68 konferencija i seminara sa značajnim ličnostima iz svijeta brodarstva.

Na konferenciji za novinare Unije grčkih brodovlasnika (UGS), koja je održana u okviru Posidonia-e, glavne riječi su imali: predsjednica UGS-a, Melina Travlos, potpredsjednici Michael D. Chandris i Andonis T. N. Lemos, sekretar Dimitrios J. Fafalios, blagajnik John A. Xylas, i član upravnog odbora, John C. Lyras.

Obraćajući se predstavnicima grčkih i međunarodnih medija, gđa Melina Travlos odgovarala je na pitanja o trenutnim izazovima u sektoru brodarstva i fokusirala se na pitanja pomorskog obrazovanja u Grčkoj, dekarbonizaciji i strategiji za održivost industrije, kao i snažnog društvenog otiska Unije grčkih brodovlasnika.

Takođe su postavljeni rekordi na samoj izložbi gdje su organizatori zabilježili povećanje od oko 4% izlagačkih kompanija u poređenju sa prethodnim izdanjem i značajan rast od preko 10% u broju posjetilaca, za koje se očekuje da će ukupno premašiti 30.000.

Poslovanje je takođe cvjetalo tokom događaja, sa glavnim akterima u pomorskoj industriji koji su se okupili kako bi finalizirali značajne dogovore, kao što je naručivanje još dva Suezmax broda od strane Atlas Maritime u brodogradilištu DH u Južnoj Koreji, potez koji će Leon Patitsas-u povećati trenutnu knjigu narudžbi iznad 2 milijarde dolara.

Dvije južnokorejske kompanije, KR i HD Hyundai, potpisale su memorandum o razumijevanju za saradnju na pilotskom projektu cloud-baziranog rješenja za pametne brodove nove generacije (ISS 2.0) koje je razvila HD Hyundai. Ovaj projekat ima za cilj opremanje i demonstraciju rješenja za pametne brodove nove generacije na brodovima. KR planira da sprovede tehničke preglede na osnovu pravila klasifikacije kao i domaćih i međunarodnih propisa, verifikujući prikladnost rješenja za pametne brodove nove generacije.

Takođe, Evangelos Marinakis, osnivač Capital Maritime & Trading Corp, proslavio je narudžbu šest LNG dual-fuel VLCC-a sa kineskim brodogradilištem CSSC.

Na Posidonia-i 2024, društvo za klasifikaciju Lloyd’s Register i Guangzhou Shipyard International (GSI) potpisali su zajednički razvojni projekat za dizajn najvećeg svjetskog VLAC-a za prevoz amonijaka. Nosivosti od 100,000 kubnih metara, brod će imati nezavistan rezervoar tipa B za sigurno skladištenje amonijaka što se očekuje da će optimizovati njegovu operativnu efikasnost.

ABS je potpisao memorandum o razumijevanju sa HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co., Ltd. (HD KSOE); HD Hyundai Heavy Industries, Co., Ltd. (HHI); i Liberian International Ship & Corporate Registry (LISCR) za saradnju na primjeni vještačke inteligencije (AI).

MAN Energy Solutions potpisao je memorandum o razumijevanju sa Eastern Pacific Shipping (EPS) o razvoju obuke za posadu za rukovanje amonijakom kao gorivom na brodovima.

I CAPITAL GAS, ERMA FIRST i BABCOCK potpisali su pismo o namjerama (LoI) za instalaciju inovativnog sistema za hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS), CARBON FIT, na četiri nova broda za transport tečnog ugljen-dioksida (LCO2).

Teodor Vokos, izvršni direktor, Posidonia Exhibitions S.A., rekao je: „Posidonia je još jednom dokazala da je ključna platforma za sklapanje poslovnih dogovora, unapređenje veza i saradnje koje pokreću pomorsku industriju. Postalo je kliše, ali ovogodišnja Posidonia je nesumnjivo bila najuspešnija u svojoj istoriji. Inovacije prikazane na izložbenom prostoru bile su zaista revolucionarne, a znanje podjeljeno tokom raznih konferencija i seminara bilo je izuzetno inspirativno. Volumen i kvalitet naših posjetilaca prevazišli su sva očekivanja, čineći događaj izuzetno uspješnim. Uzbudljivo je vratiti se sa takvim pozitivnim uticajem. Duboko smo zahvalni na nepokolebljivoj podršci globalne pomorske zajednice.“

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply