Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Panamski kanal najavljuje novo povećanje gaza i broja dnevnih prolaza

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uprava Panamskog kanala (ACP) će povećati trenutni broj dnevnih prolaza sa 32 na 33, počevši od 11. jula. Osim toga, ovaj broj će se povećati na 34 od 22. jula, u skladu sa trenutnim i predviđenim nivoom jezera Gatun za naredne sedmice, kao i zbog dolaska kišne sezone u slivu Panamskog kanala.

Takođe, najavljeno je povećanje gaza sa 13,7 m na 14 m, što stupa na snagu 15. juna. Od maja prošle godine, ACP je morao smanjiti dnevne prolaze na kanalu jer se zemlja borila sa masovnom sušom – najgorom zabilježenom u istoriji.

Novoizabrani predsjednik Paname je postavio nivoe vode u panamskom kanalu kao jednu od ključnih tačaka svoje agende. Jose Raul Mulino preuzima funkciju na period od pet godina počevši od jula.

U intervjuu za Reuters prošlog mjeseca, Mulino je rekao da će pokušati da dobije odobrenje zakonodavaca za zakon koji bi omogućio Panamskom kanalu izgradnju velikih vodnih rezervoara za borbu protiv suša.

Zakon, koji bi dao dozvolu kanalu da koristi zemljište potrebno za rezervoare, bio bi prvi koji je odobren pod njegovom administracijom, rekao je Mulino.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply