Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Nauka i znanje: Ključevi za zdrav Ocean Decade

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dok globalna zajednica nastoji da sačuva jedan od najvažnijih resursa planete, Ocean Decade Conference teži da stavi nauku u centar procesa. Da li je posljednja konferencija u Barseloni pokazala kako da predstavimo nauku koja nam je potrebna za okean koji želimo?

Od njenog osnivanja 2017. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Deceniju okeanske nauke za održivi razvoj (2021-2030), Ocean Decade Conference igrala je sve važniju ulogu u koordinisanju kolektivnih obaveza za zaštitu morskih okruženja pod sloganom “nauka koja nam je potrebna za okean koji želimo”, okupljajući naučnike, političare, aktiviste i zainteresovane strane iz cijelog svijeta.

Osnovna misija Ocean Decade Conference je podrška naporima za preokretanje ciklusa opadanja zdravlja okeana tako što će se osigurati da svi učesnici ujedine snage u promociji okeanske nauke i podrže zemlju u stvaranju poboljšanih uslova za održivi razvoj okeana.

Ovo je posebno važno jer “Život ispod vode” i dalje ima najmanje finansiranja od 17 Ciljeva održivog razvoja UN-a. Trend koji naučnici nadaju se preokrenuti kroz inicijative vezane za Ocean Decade koje zauzvrat zahtijevaju povećana ulaganja u okeansku nauku i veće priznanje za vrijednost plave ekonomije – kako je definiše UN, održivo korišćenje resursa okeana za ekonomski rast, poboljšanje životnih uslova i zapošljavanje.

Najnovije izdanje, Ocean Decade Conference 2024 održano u Barseloni, okupilo je preko 1.500 učesnika iz 124 zemlje i preko 3.000 gledalaca na internetu, koji su doprinijeli stvaranju Barselonske izjave, dokumenta koji identifikuje prioritetne oblasti za akciju u narednim godinama.

Od klimatskih promjena i okeanske acidifikacije do morskog zagađenja i prekomjernog ribolova, konferencija u Barseloni ponovo je istakla ključna pitanja koja ugrožavaju zdravlje i otpornost morskih ekosistema.

U tom smislu, Barselonska izjava pruža ključni plan za naredne godine identifikujući oblasti u kojima se moraju ubrzati okeanska rješenja.

Tri glavna seta prioriteta identifikovana u izjavi su: generisanje okeanskog znanja i nauke za informisanje odluka o upravljanju; poboljšana infrastruktura uključujući praćenje zagađenja mora i okeanske opservacije; i pitanja kao što su zajedničko osmišljavanje inicijativa i prihvatanje svih sistema znanja.

Učesnici u Barseloni dolazili su iz svih krajeva svijeta, odražavajući raznoliku prirodu pitanja vezanih za održivi razvoj i međusobnu povezanost naših okeana.

Ključna oblast Ocean Decade je povećanje razumijevanja i dijeljenja znanja o okeanu i našem uticaju na njega. Okeanska pismenost, koja se često definiše kao razumijevanje uticaja okeana na vas i vašeg uticaja na okean, teži da prevaziđe ovaj jaz kroz različite inicijative uključujući transformativno pripovijedanje kako bi se građani povezali sa okeanskim znanjem i pokrenuli akcije za obnovu, zaštitu i bolji život sa okeanom.

U tu svrhu, Međuvladina okeanografska komisija UNESCO-a (IOC/UNESCO) izabrala je za svoju novu grupu stručnjaka za okeansku pismenost 20 renomiranih profesionalaca iz različitih i relevantnih disciplina i zainteresovanih strana, odražavajući multifunkcionalnu prirodu okeanske pismenosti i uzimajući u obzir geografsku i rodnu ravnotežu.

 „Moramo oblikovati umove sledeće generacije što je ranije moguće ako želimo promovisati istraživanje i razvoj kako bi osigurali da oni razumiju i cijene ne samo šta okean može učiniti za njih, već i šta oni mogu učiniti za okean, ulažući u nauku i istraživanje, sprovodeći efikasne politike i promovišući održive prakse, osiguraćemo da naši okeani ostanu bogat i raznolik ekosistem koji podržava i ljudsko i okeansko blagostanje.“

Izvor: climateforesight.eu

Podijeli vijest:

Leave a Reply