Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Prelijepi primorski grad potpuno drugačiji od poznatog grada na samo nekoliko kilometara udaljenosti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Primorski grad u Crnoj Gori nudi “opuštenu” i “ležernu” alternativu za gužve sa kruzera koji dolaze u obližnji Dubrovnik, rekao je jedan turistički stručnjak.

Steve Hanson, čiji blog Senior Travel Expert nudi ideje, savjete i ponude za starije putnike, kaže da Budva ima drugačiju atmosferu u poređenju sa glavnim gradom Hrvatske.

Rekao je za Express.co.uk: “Iako je Budva samo na kratkoj udaljenosti niz dalmatinsku obalu od užurbanog hrvatskog turističkog odmarališta Dubrovnika, to je potpuno drugačiji svijet.

I dalje imate blistavo Jadransko more sa finim plažama i impresivnim stjenovitim liticama u pozadini, ali cijela atmosfera je mnogo opuštenija i ležernija.

Obližnji jedinstveni, fjordoliki zaliv Kotora je slikovita bonus karakteristika.”

Samo 56 milja južno od Dubrovnika, Budva je proglašena za izuzetnu atrakciju na crnogorskoj obali, sa svojim srednjovjekovnim starim gradom, živahnim noćnim životom i sunčanim plažama.

Grad je topao i sunčan od juna do avgusta, sa povremenim popodnevnim olujama i nekoliko kišnih dana, što je vjerovatnije u junu. Iako, postoji morski povjetarac, mogući su vrlo topli i sparni periodi ljeti, sa maksimalnim temperaturama od 34C do 35C ili više.

Steve je objasnio kako je posjetio Budvu nakon Dubrovnika tokom vožnje na odmoru, privučen istorijskim Starim gradom, Jadranom i “spektakularnim” stjenovitim liticama.

Rekao je da je dok je parkiranje u Dubrovniku bilo teško, pronalaženje parking mjesta u Budvi je bilo vrlo lako, sa nekim mjestima dostupnim besplatno.

Odsjeo je u Hotelu Aruba, koji ima teniski teren, otvoreni bazen, besplatan najam bicikala i vrlo je blizu plaže Jaz.

Steve je rekao da je putovanje do Budve uključivalo uzbudljivu vožnju oko zaliva Kotora. Takođe, poznat kao Boka, ova najjužnija tačka regiona Dalmacije prkosi definiciji, sa svojim zalivima, tjesnacima i uvalama.

Istaknuti momenti za Steve-a uključuju dva ostrva sa Crkvom Gospe od Škrpjela i benediktinskim manastirom Svetog Đorđa.

U Budvi, Steve je preporučio istraživanje Starog grada i luke pješice, kao i ostrvo Sveti Stefan, koje je uprkos tome što je sada luksuzni hotel sa ograničenim pristupom za ne-goste, ima neke “izvrsne” plaže.

Kada je riječ o hrani, Steve je rekao da je jedan od najboljih restorana u kojima je jeo samo nekoliko milja od Budve. Rekao je da Restoran Šebelj nudi bogat meni lokalnih jela, koje poslužuje ljubazno osoblje.

Budva nema aerodrom, a Dubrovnik je jedno od najbližih čvorišta. easyJet, Jet2, TUI, British Airways, Ryanair, BA Euroflyer i American Airlines svi lete direktno do Dubrovnika.

Prema Skyscanner-u, najbolja cijena za povratni let do Dubrovnika u vrijeme pisanja teksta bila je £30. Putovanje od aerodroma Dubrovnik do centra Budve traje oko dva sata vožnje.

Izvor: express.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply