Skip to main content
search
VijestiSvijet

DNV i projektni partneri zaključuju da nema tehničkih prepreka za brodski transport CO2 pod niskim pritiskom

AAA

Izvor fotografije: DNV

Zajednički industrijski projekat za efikasan transport CO2 putem okeana (CETO) nedavno je završen objavljivanjem izvještaja koji iznosi rezultate Tehnološke kvalifikacije sprovedene u studiji. Projektni partneri, među kojima su Equinor, Gassco, Shell, TotalEnergies i DNV, utvrdili su da ne postoje tehnološke prepreke za lanac transporta CO2 pod niskim pritiskom. CETO je finansiran od strane projektnih partnera i Gasson-ova putem programa CLIMIT-Demo.

Da bi proces hvatanja i skladištenja ugljen-dioksida (CCS) značajno doprinio smanjenju emisija širom svijeta, ključno je transportovanje velikih količina CO2. Gasovodi su jedna od opcija, ali kada izvori hvatanja i lokacije skladištenja nisu jednostavno povezani, brodski transport postaje neophodan. Da bi se postigao obim potreban za komercijalnu održivost, rješenja za brodski transport CO2 pod niskim pritiskom (oko 7 bara na -49ºC) smatraju se atraktivnom alternativom.

Tokom procesa Tehnološke kvalifikacije, projektni partneri su analizirali ključne aspekte lanca vrijednosti transporta CO2 brodom. Evaluirani su i procijenjeni proizvodnja tečnog CO2, karakteristike i nečistoće u tečnom CO2 koje mogu uticati na transport, koncept postrojenja, rukovanje teretom, kao i osnovni dizajn broda za tečni CO2 zapremine 30.000 m3.

CETO je pokazao da je moguće transportovati CO2 u uslovima niskog pritiska i da je tehnologija spremna za prvu upotrebu. Što se tiče dizajna broda, aktivnosti su pokazale da bi se specijalizovani brod za prevoz tečnog CO2 mogao dizajnirati u skladu sa relevantnim međunarodnim pravilima i propisima, uključujući IMO IGC kodeks i DNV pravila brodova za globalnu čvrstoću i stabilnost. Testiranje na pilot postrojenju srednje skale pokazalo je da se operacije rukovanja teretom u rasponu od 6 do 9 bara mogu izvesti bez formiranja suvog leda.

Na kraju, alati za simulaciju procesa dizajna su upoređeni sa rezultatima eksperimentalnih ispitivanja, pokazujući dobru saglasnost između njih, dok su demonstrirane i prednosti dinamičkih simulacija u punom obimu dizajna. Ipak, nekoliko aspekata lanca transporta će zahtijevati posebnu pažnju tokom razvoja projekta, kao što su izbor materijala za teretne rezervoare, iscrpljenost i opterećenja usled taloženja tečnosti u rezervoarima.

Erik Mathias Sørhaug, Direktor poslovnog razvoja za CO2 transport u DNV-u, izjavio je: “DNV je sa ponosom predvodio ovaj JIP koji su pokrenuli četiri pionira u oblasti CCS-a, TotalEnergies, Shell, Equinor i Gassco. Projekat je dokazao tehničku izvodljivost rješenja za transport CO2 pod niskim pritiskom, što će omogućiti ekonomična transportna rješenja za projekte CCS-a.”

Svein-Erik Losnegård, Potpredsjednik istraživanja i razvoja u Gassco-u, rekao je: “Gassco je zadovoljan što doprinosi razvoju tehnologije transporta CO2 brodovima niskog pritiska, i vidi da je CETO projekat uspio u smanjenju povezanih tehnoloških rizika. Zrelost i spremnost različitih transportnih rješenja biće od velike vrijednosti u uspostavljanju sveobuhvatnog, optimalnog i fleksibilnog transportnog sistema u CCS lancu vrijednosti.”

Marie-Noelle Semeria, Glavna tehnološka direktorka u TotalEnergies-u, rekla je: “Povezivanje hvatanja ugljen-dioksida sa skladištenjem ili korišćenjem zahtijeva siguran i efikasan transport CO2 brodom kao alternativu cjevovodima. TotalEnergies je ponosan na prekretnicu koju je demonstrirao CETO zajednički-industrijski-projekat pokrivajući evaluaciju lanca transporta CO2 niskog pritiska i procjenu smanjenja rizika. Ova prekretnica utire put kompanije ka ugljeničnoj neutralnosti zajedno sa društvom.”

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply