Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grci grabe novogradnje MR tankera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Interesovanje Grka za novogradnje MR tankera i dalje je jako, a nove narudžbine se očekuju od porodice Vafias i Monte Nero Maritime.

Brokerski izvori navode da je kompanija Brave Maritime, koju podržava Harry Vafias, obezbijedila dvije novogradnje u vrijednosti od 108 miliona dolara, nedavno otkrivene u brodogradilištu Hyundai Mipo Dockyard u Južnoj Koreji.

Povratak grupe Vafias u brodogradilište u Ulsanu nakon narudžbine LPG carrier-a 2021. godine još nije potvrđen. Vafias se uglavnom fokusirao na sektor srednje velikih gasnih tankera i poslove sa polovnim teretnim brodovima poslednjih godina. U međuvremenu, drugi vlasnik iz Atine, Monte Nero Maritime, povezan je sa narudžbinom za četiri MR2 broda u kineskom brodogradilištu Shandong Huanghai.

Cijena novogradnji od 50,000 dwt-a nije objavljena. Isporuke će početi 2026. godine i trajati će do 2027. godine.

Grčke kompanije Evalend Shipping i Laskaridis Maritime takođe su se pojavile iza narudžbi MR tankera u Južnoj Koreji i Kini ovog mjeseca. Brokeri su za Splash rekli da je Evalend rezervisao brodove od 37,000 dwt-a u Hyundai Mipo, vrijedne više od 190 miliona dolara, dok je Laskaridis naručio pet MR brodova u Penglai Zhongbai Jinglu Ship Industry.

Pokretanje narudžbi za MR novogradnje dolazi usljed sve starije flote u ovom segmentu, gdje je značajan broj tankera pred dostizanjem 20 godina starosti. Britanski broker Gibson je u svom nedavnom izvještaju naveo da tankeri starosti između 15 i 19 godina čine 30% postojeće flote, dok još 13% ima 20 godina ili više.

Krajem juna, narudžbine za MR brodove iznosile su gotovo 230 brodova, što je 13% od postojeće flote, prema podacima Gibsona.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply