Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

FuelEU regulativa: Šta treba da znate

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

FuelEU regulativa, koju je usvojila Evropska komisija u decembru 2023. godine, postavlja maksimalne granice za godišnji prosječni intenzitet gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za energiju koju koriste brodovi iznad 5,000 bruto tonaže koji pristaju u evropskim lukama, bez obzira na zastavu pod kojom plove.

Konsultantska kompanija SQE MARINE je izdala cirkular u kojem objašnjava da svi ciljevi postavljeni regulativom imaju za cilj da osiguraju postepeno smanjenje intenziteta gasova sa efektom staklene bašte u sektoru, počevši od smanjenja od 2% do 2025. godine, do smanjenja od 80% do 2050. godine.

Ovi ciljevi će postajati sve ambiciozniji kako bi podstakli i odrazili potrebne tehnološke napretke i povećanu proizvodnju obnovljivih i nisko-karbonskih goriva. Ciljevi pokrivaju ne samo CO2, već i metan i azotni oksid tokom cijelog životnog ciklusa goriva korišćenih na brodu, na osnovu Well-to-Wake (WtW) principa.

Regulativa će se primjenjivati na brodove sa bruto tonažom većom od 5000, bez obzira na njihovu zastavu, kada su uključeni u komercijalni prevoz putnika ili tereta i pristaju u lukama EU/EEA. Što se tiče izračunavanja intenziteta gasova sa efektom staklene bašte, FuelEU regulativa uključuje sljedeće:

– 100% energije koju brodovi koriste u lukama EU/EEA.

– 50% energije koju brodovi koriste za putovanja između EU/EEA luka i luka van EU/EEA, i obrnuto.

– 100% energije koju brodovi koriste za putovanja između dvije EU/EEA luke.

FuelEU regulativa postavlja ograničenje korišćenja energije na brodovima, sa referentnom vrijednošću od 91.16 grama CO2 ekvivalenta po megadžulu (MJ). Ova referentna vrijednost će periodično biti smanjivana do 2050. godine.

Evropska komisija će uspostaviti FuelEU bazu podataka za vođenje evidencije o različitim aspektima vezanim za regulatornu usklađenost. Ova baza podataka će uključivati informacije o:

  • Verifikacionim aktivnostima i srodnim radnjama.
  • Statusu usklađenosti pojedinačnih brodova.
  • Korišćenju fleksibilnih mehanizama kao što su bankarstvo, pozajmljivanje i objedinjavanje dozvola.
  • Akcijama vezanim za FuelEU kazne.

Pristup FuelEU bazi podataka će biti omogućen relevantnim kompanijama, uključujući one odgovorne za usklađenost (što mogu biti brodovlasnici ili drugi entiteti poput menadžera ili golih čarterera koji su preuzeli odgovornost od brodovlasnika), verifikatorima, nacionalnim administratorima (NABs), nadležnim organima i Evropskoj agenciji za pomorsku sigurnost (EMSA).

Višak usklađenosti, koji se određuje na osnovu intenziteta gasova sa efektom staklene bašte za određenu izvještajnu godinu, može se prenijeti u balans usklađenosti za narednu godinu za isti brod. U slučaju manjka usklađenosti, kompanija će imati opciju da pozajmi ekvivalentnu količinu iz očekivanog viška usklađenosti za narednu izvještajnu godinu.

Međutim, važno je napomenuti da, ako kompanija pozajmi višak usklađenosti, količina jednaka 1,1 puta pozajmljenog balansa mora biti oduzeta iz balansa usklađenosti za narednu izvještajnu godinu. Ova odredba je dizajnirana kako bi osigurala da pozajmljeni viškovi usklađenosti budu na kraju vraćeni sa blagom kaznom.

Brodovi iz jedne ili više kompanija imaju opciju da formiraju pool kako bi kolektivno radili na postizanju ciljeva intenziteta gasova sa efektom staklene bašte. Važno je napomenuti sljedeća pravila u vezi sa ovim pool-ovima:

  • Balans usklađenosti broda može biti dio samo jednog pool-a, ne više pool-ova istovremeno.
  • Balans usklađenosti pool-a u bilo kojoj izvještajnoj godini se smatra validnim samo ako je u pozitivnom stanju usklađenosti, što znači da ispunjava ili premašuje potrebne standarde.
  • Fuel EU baza podataka se koristi za vođenje evidencije o tome kako je ukupni balans usklađenosti pool-a raspoređen na svaki pojedinačni brod unutar tog pool-a, zajedno sa povezanim verifikatorom odgovornim za verifikaciju njihove usklađenosti.

Verifikator je odgovoran za evidentiranje verifikovanog balansa usklađenosti kako za intenzitet gasova sa efektom staklene bašte, tako i za podcilj za obnovljiva goriva ne-biološkog porijekla (RFNBO) u FuelEU bazi podataka.

U slučajevima kada brod padne u manjak usklađenosti, kazne će biti izračunate prema formuli navedene u regulativi.

Pored kazni, brodovi mogu takođe dobiti nalog za isključenje, što može dovesti do daljih posljedica ili akcija od strane regulatornih tijela.

Ako brodarska kompanija nije ispunila granicu intenziteta gasova sa efektom staklene bašte ili je došlo do neusklađenosti u korišćenju OPS-a, potrebna kazna se mora platiti do određenog datuma. Nakon potvrde da je kazna plaćena, brodarska kompanija će dobiti FuelEU dokument o usklađenosti izdat od nadležnog organa.

Svi brodovi preko 5,000 GT koji trguju sa EU lukama su obavezni da na brodu imaju FuelEU pomorski plan praćenja i izvještavanja koji je pregledao i procijenio nezavisni verifikator.

Do 31. avgusta 2024. godine, FuelEU pomorski plan praćenja mora biti dostavljen verifikatoru, opisujući metod za praćenje i izvještavanje podataka potrebnih prema ovoj regulativi. Ovaj plan je dodatak trenutnom MRV planu praćenja, ali dio ovog plana može se ponovo koristiti.

Brodovi koji trguju u zemljama EU/EEA moraju imati odobren FuelEU pomorski plan praćenja na brodu prije 1. januara 2025. godine.

Kako bi ispunile nove zahtjeve kompanije moraju da:

– Razviju FuelEU Planove praćenja za svoju flotu
– Dostave planove na verifikaciju svom akreditovanom verifikatoru
– Počnu prikupljati podatke od 1. januara 2025.
– Dostave FuelEU izvještaje u određenim periodima.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply