Skip to main content
search
VijestiSvijet

Torm kupuje osam MR tankera za 340 miliona dolara

AAA

Izvor fotografije: Daniel Wright98 / Shutterstock.com

Torm je povećao svoju flotu na 96 brodova dodavanjem osam polovnih MR tankera za 340 miliona dolara.

Vlasnik, koji je uvršten na berzama u SAD-u i na Nasdaq Copenhagen-u, sklopio je ugovor 15. jula za kupovinu brodova za koje se očekuje da budu isporučeni tokom trećeg i četvrtog kvartala 2024. godine, za ukupnu cijenu od 340 miliona dolara.

Gotovinski dio kupovine iznosiće 238 miliona dolara, dok će ostatak biti pokriven izdavanjem približno 2,65 miliona akcija.

Prema riječima vlasnika, kupoprodajna cijena je podložna određenim prilagođavanjima koja će zavisiti od kretanja cijene Torm-ovih akcija i rasporeda isporuke brodova.

Svi brodovi su izgrađeni u vrhunskom korejskom brodogradilištu Hyundai Mipo Dockyard 2014. i 2015. godine, a šest brodova je opremljeno scrubber-ima.

Gotovinski dio ove transakcije biće finansiran putem tradicionalnog bankarskog finansiranja.

Vlasnik tankera je dodao da je od objavljivanja rezultata za prvi kvartal 2024. prodao jedan MR tanker izgrađen 2006. godine, koji će biti isporučen u trećem kvartalu 2024. za gotovinsku naknadu od 23,3 miliona dolara.

Jacob Meldgaard, izvršni direktor, rekao je: “Zadovoljni smo što ponovo možemo najaviti djelimičnu  transakciju baziranu na akcijama za nabavku brodova. Od 2021. godine, Torm je koristio djelimične akcijske transakcije za proširenje flote, čak i prije nego što je tržište tankera uzelo maha.”

“Ovaj model naglašava veliko povjerenje koje prodavci imaju u našu platformu One Torm i njihovo čvrsto uvjerenje u temeljne principe tržišta,” dodao je Meldgaard.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply