Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

EU ulaže rekordnih 7 milijardi eura u održivu, sigurnu i pametnu transportnu infrastrukturu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Evropska komisija je odabrala 134 transportna projekta koja će dobiti više od 7 milijardi eura iz EU fondova u okviru Connecting Europe Facility (CEF), koji je instrument EU za strateška ulaganja u infrastrukturu. Ovo predstavlja najveći poziv u okviru trenutnog CEF Transport programa.

Oko 83% sredstava podržaće projekte koji doprinose klimatskim ciljevima EU, poboljšavajući i modernizujući mrežu željeznica, unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih ruta duž trans-evropske transportne mreže (TEN-T). Željeznički projekti će dobiti 80% od ukupnih 7 milijardi eura.

Finansiranje će biti usmjereno na velike projekte za poboljšanje prekograničnih željezničkih veza duž osnovne TEN-T mreže – u baltičkim državama (Rail Baltica), između Francuske i Italije (Lion-Torino) i između Danske i Njemačke (tunel Fehmarnbelt).

Oko 20 pomorskih luka u Irskoj, Španiji, Finskoj, Holandiji, Njemačkoj, Malti, Litvaniji, Kipru, Hrvatskoj, Grčkoj i Poljskoj dobiće podršku za unapređenje infrastrukture, od kojih će neke omogućiti snabdijevanje brodova električnom energijom sa obale ili transport obnovljive energije.

Radovi na infrastrukturi unutrašnjih plovnih puteva poboljšaće prekogranične veze između Francuske i Belgije, te između Rumunije i Bugarske na Dunavu. Unutrašnje luke u Austriji, Njemačkoj i Holandiji takođe će dobiti sredstva kako bi nastavile promovisati mrežu rijeka i kanala Evrope za održivi transport.

Za drumsku transportaciju, pokretanje kooperativnih Intelligent Transport Systems and Services (ITS) i kreiranje novih, sigurnih i bezbjednih parking prostora povećaće sigurnost kako za pojedince tako i za profesionalce.

Projekti upravljanja vazdušnim saobraćajem nastaviće da razvijaju Single European Sky kako bi vazdušni transport postao efikasniji, sigurniji i održiviji.

Osim toga, nekoliko projekata će omogućiti veći kapacitet duž Solidarity Lanes EU-Ukrajina, uspostavljenih za olakšavanje uvoza i izvoza između Ukrajine i EU. Ovi projekti obuhvataju: poboljšanja infrastrukure drumskog transporta na graničnim prelazima između Ukrajine, Moldavije i Rumunije; radove na povećanju kapaciteta na željezničkom graničnom prelazu između Mađarske i Ukrajine; novu dionicu puta u Poljskoj koja se proteže do granice sa Ukrajinom; kao i studije i radove na integraciji ukrajinskog željezničkog sistema u EU.

Nakon jučerašnjeg odobrenja liste od 134 projekta od strane država članica, Komisija će zvanično usvojiti odluku o finansiranju, a CINEA će zatim započeti pripremu ugovora o grantovima.

Rezultati su privremeni i postaće konačni tek kada Komisija usvoji odgovarajuću odluku o dodjeli.

Izvor: ec.europa.eu

Podijeli vijest:

Leave a Reply