Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Rekordna godina za pomorstvo

AAA

Izvor fotografije: MSPhotographic / Shutterstock.com

Nova tendencija smanjenja brzine brodova ima za posljedicu značajno smanjenje dostupnosti kapaciteta i, samim tim, povećanje vozarina.

Očekuje se da će vozarine u pomorstvu ostati na pozitivnoj putanji u narednim godinama, uz snažnu podršku povoljnih temelja ponude i potražnje.

Prošle sedmice zabilježen je rekordni rast vozarina za LNG u Atlantiku od 12.000 dolara. Povećanje je dostiglo 35.000 dolara u posljednjih mjesec dana, što prirodno izaziva zabrinutost u vezi sa potražnjom i kretanjem cijena prirodnog gasa tokom nadolazeće zime.

Za tankere, tržište je pokazalo mješovite rezultate tokom protekle sedmice, pri čemu su tankeri išli različitim pravcima – prvi su opali, dok su drugi porasli. Konkretnije, BDTI je zatvorio sedmicu na 1.064, što je pad od 3,45%, dok je BCTI bio 764, prema izvještaju brokerske kuće Intermodal. Tržište VLCC-a u Zalivu Bliskog Istoka ostalo je sporo, sa stabilnim nivoima kapaciteta i ograničenom ponudom tereta. Tržište u Zalivu SAD-a započelo je sporo zbog uragana Beryl, koji je ograničio pritiske na zakupce, ali su se pritisci na sniženje cijena nastavili. Trgovinske rute VLCC-a zatvorile su sedmicu na 28.303 dolara/dan, što je 11% niže (-3,17%) u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište Suezmax-a ostalo je prilično stabilno, sa zapadnom Afrikom koja je ostala jaka, suočavajući se sa stalnim pritiscima VLCC-a. Cijene Aframaxa pokazale su regionalne varijacije, sa tržištem Mediterana koje je ostalo stabilno, dok je ruta CrossMed zatvorila na WS 150,89 (-0,62%). Tržište Sjevernog mora zabilježilo je blagi pad cijena zbog male aktivnosti, zatvorivši na WS 128,33 (-1,28%). Na kraju, vozarine za MR tankere značajno su pale, osim za rutu Algeria/Med, koja je u petak bila na WS 247 (+33,34%).

Sa aspekta OPEC-a, tržišni učesnici očekuju da će blok produžiti smanjenja proizvodnje do kraja 2024. U SAD-u, komercijalne zalihe sirove nafte neočekivano su pale za 4,87 miliona barela ove sedmice. Istovremeno, rastući uvoz sirove nafte i smanjujući izvoz ukazuju na zdravu potražnju u SAD-u. Što se tiče pomorstva, zarade VLCC-a na ruti MEG/Kina smanjene su za više od 31% u drugom kvartalu i za više od 21% od početka 2024. Sa Saudijskom Arabijom i OPEC-om kao najvećim izvoznicima prema Kini, očekuje se da će vozarine ostati niske dok blok ne povuče smanjenja proizvodnje.

Prošle sedmice su performanse u sektoru rasutog tereta bile mješovite. U Capesize sektoru, tržište Atlantika pokazalo je snagu, zahvaljujući snažnim tokovima željezne rude i boksita iz Južne Amerike i zapadne Afrike. Suprotno tome, aktivnost na tržištu Pacifika bila je troma. Panamax plovila su zabilježila pozitivan pomak u vozarinama sredinom sedmice, uglavnom vođeno izvozom žitarica sa istočne obale Južne Amerike, što je apsorbovalo značajan dostupni kapacitet.

Tržište je podržano zdravom regijom Meksičkog zaliva, sa novim dogovorima na višim vozarinama u odnosu na prethodnu sedmicu. Slično, tržište Pacifika zabilježilo je povećanu aktivnost, omogućavajući brodovlasnicima da osiguraju povoljne cijene. Transatlantske zarade povećane su za 1.000 dolara/dan, dok su trans-Pacifičke zarade smanjene za 1.600 dolara/dan, rezultirajući transatlantskom premijom zarada od 6.259 dolara/dan.

Panamax plovila u prosjeku su zaradila 14.330 dolara/dan, što je pad od -0,75%. Transatlantske zarade povećane su za 1.970 dolara/dan, dok su trans-Pacifičke zarade povećane za 583 dolara/dan. Kao rezultat toga, transatlantska premija zarada nad trans-Pacifičkim zaradama smanjena je na 448 dolara/dan. Supramax plovila u prosjeku su zaradila 14.868 dolara/dan, što je povećanje od +0,37%, dok su Handysize plovila u prosjeku zaradila 13.288 dolara/dan, što je pad od -1,63%.

Međutim, sa implementacijom novih propisa, čini se da brodovlasnici, posebno oni čiji brodovi nisu ekološki prihvatljivi, usvajaju konzervativniji pristup, što znači da ne povećavaju brzinu tokom perioda visokih vozarina. Gledajući u budućnost, očekuje se da će se ova tendencija nastaviti, s obzirom na pooštravanje propisa.

Istovremeno, očekuje se da će LNG tankeri povećati svoju aktivnost u budućnosti, jer će novi veliki projekti tečnog prirodnog gasa biti dodati u raznim dijelovima svijeta. Ovo značajno proširenje projekata gasa u narednim godinama pomoći će apsorbiranju novih brodova u izgradnji, kojih je mnogo, bez poremećaja u vozarinama, prema Clarksons Research-u. Iako je u posljednje vreme zabilježen period nižih vozarina u odnosu na prošlost, jer se isporučuju novi brodovi, očekuje se povećanje potražnje za brodovima, sa očiglednim koristima za vozarine kako novi terminali postaju operativni, istakla je analitičarka Sarah Holden iz Clarksons Research-a.

Tržište razgradnje brodova doživjelo je još jednu lošu sedmicu, pod uticajem visokih vozarina koje i dalje ograničavaju ponudu brodova za reciklažu. Opšta atmosfera ostala je potisnuta zbog ekonomske nesigurnosti i sezonskih faktora koji utiču na razne regije.  slabi u odnosu na dolar, a tržište se i dalje suočava sa slabom potražnjom i nedostatkom brodova za reciklažu.

Iako se inflacija stabilizovala, ne očekuju se smanjenja kamatnih stopa u bliskoj budućnosti, što održava aktivnost tržišta na niskom nivou. Sveukupno, izgledi za tržište reciklaže brodova ostaju oprezni za sada. Očekuje se da ponuda novih kapaciteta kratkoročno ostane niska.

Glavni uzrok niske aktivnosti reciklaže kontejnerskih brodova je Crveno more i nestabilna situacija u tom području. Kako većina kontejnerskih kompanija sada izbjegava to područje i preusmjerava svoje brodove preko Rta dobre nade, potražnja za dodatnim kapacitetima za kompenzaciju dužih plovidbenih udaljenosti naglo je porasla. Ovo je neočekivano podstaklo tržište vozarina, brzo iscrpljujući ponudu. Čak ni značajan dodatak novogradnji kapaciteta – 1,7 miliona TEU-a isporučeno je do sada ove godine – nije uspio destabilizovati tržište. Trenutno postoji gotovo nulti višak kapaciteta, dok neočekivano snažna potražnja za teretom takođe igra ulogu.

Izvor: maritimes.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply