Skip to main content
search
VijestiZabava

Patek Philippe Calatrava 5226G: Ikona diskretnog luksuza i postmodernog dizajna

AAA

Izvor fotografije: Patek Philippe

Patek Philippe Calatrava 5226G je sat koji savršeno balansira suptilni luksuz, postmodernu estetiku i horološku izvrsnost. Na prvi pogled, ovaj sat može izgledati jednostavno, ali ispod površine krije bogatstvo detalja i inovacija koje ga čine jednim od najznačajnijih satova 21. vijeka. U ovom članku, analiziraćemo zašto je Patek Philippe Calatrava 5226G izuzetan i zašto zaslužuje titulu najboljeg sata našeg vremena.

Patek Philippe je poznat po svojoj sposobnosti da stvori satove koji odišu luksuzom bez potrebe za upadljivošću. Model 5226G je savršen primjer te filozofije. Na prvi pogled, djeluje kao običan terenski sat ili osnovni pilotski sat. Međutim, čim ga stavite na zglob, otkrivate suptilnu eleganciju i sofisticiranost koja je očigledna samo vlasniku.

Koncept “diskretnog luksuza”, poznat i kao “stealth wealth” ili “tihi luksuz”, centriran je oko diskretnih prikaza bogatstva. Kako je Rachel Syme napisala u The New Yorker-u o seriji “Succession”, stilovi zaista bogatih su često “skupi, ali neupadljivi.” Ništa ne opisuje Patek Philippe Calatrava 5226G bolje.

Dizajnerske inovacije u modelu 5226G su mnogobrojne. Kućište od bijelog zlata sa hobnail uzorkom oko cijelog srednjeg dijela kućišta je samo jedan od mnogih pažljivo osmišljenih detalja. Ova karakteristika omogućava jedinstvenu konstrukciju kućišta u kojoj su držači kaiša integralni dio zadnjeg dijela kućišta, omogućavajući da hobnail uzorak bude u skladu.

Sat pokreće samonavijajući Kalibar 26-330 S C, koji upravlja satima, minutima, centralnim sekundama, datumom sa otvorom i mehanizmom zaustavljanja sekundi. Ova nova referenca dolazi sa dva zamjenjiva kaiša: jednim od teleće brušene kože u bež boji sa završnom obradom i drugim od crne teleće kože sa utisnutim motivom tkanine i bež šavovima.

Patek Philippe 5226G je pravi primjer postmodernog dizajna, koji kombinuje elemente iz različitih era. Opšti dizajn podsjeća na rane vojničke satove, dok tekstura brojčanika i boje evociraju kamere iz 1970-ih. Hobnail uzorak je preuzet iz modela Calatrava iz kasnih 1980-ih, dok je mehanička tehnologija unutar sata savremena, ali ukrašena u stilu iz 1950-ih.

Izvor: Robb Report / Patek

Podijeli vijest:

Leave a Reply