Skip to main content
search
VijestiSvijet

Rast cold-ironing tehnologije (takođe) i na Mediteranu

AAA

Izvor fotografije: Filma.Ca / Shutterstock.com

Dana 10. jula, premijer Malte, Robert Abela, posjetio je brod “MSC World Europa” u Valetta-i povodom inauguracije prve instalacije za snabdijevanje brodova električnom energijom sa obale u Mediteranskom moru. Lokalna električna mreža Valetta-e podržala je operacije broda dok je bio usidren, omogućavajući isključivanje svih motora i smanjenje direktnih emisija, čime se poboljšava kvalitet vazduha u tom području.

“MSC World Europa,” moderan brod sa 22 palube koji koristi LNG kao pogonsko gorivo, realizovaće sedmodnevna krstarenja između Malte, Španije, Francuske i Italije tokom 2024. i 2025. godine. MSC Cruises planira da opremi 16 od svojih 22 broda mogućnošću primanja električne energije sa obale do kraja 2024. godine. Krajnji cilj je osigurati 220 veza za snabdijevanje električnom energijom u lukama u Kini, Norveškoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Malti.

Pored toga, kompanija planira dodavanje instalacija za snabdijevanje električnom energijom sa obale u najmanje 15 luka između 2024. i 2026. godine. Ovaj plan uključuje luke Barcelona, Hamburg, Valencia, Marseille, Copenhagen i pet luka u Italiji (Genoa, La Spezia, Civitavechia, Naples i Trieste), kao i novi terminal za krstarenje u Miami-u.

Strategija MSC Cruises-a za postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine zasniva se na tri stuba: tehnologiji brodova i motora, operativnoj efikasnosti i obnovljivim gorivima, pri čemu povezivanje sa električnom energijom sa obale igra ključnu ulogu.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply