Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Da li će tržište nafte biti u suficitu 2025. godine?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uprkos ograničenoj ponudi sirove nafte, očekuje se da će naredna godina zabilježiti suficit, što će rezultirati prosječnom cijenom Brent nafte od oko 70 dolara po barelu, navodi se u izvještaju Morgan Stanley-a.

Banka u svom izvještaju navodi da će “zategnutost” ponude ostati prisutna tokom trećeg kvartala, dok se ravnoteža očekuje prema četvrtom kvartalu kada će se smanjiti potražnja, a ponuda članica i nečlanica OPEC-a ponovo početi rasti.

Izvori za Reuters naglašavaju da je malo vjerovatno da će OPEC+ predložiti promjenu politike proizvodnje nafte na mini-ministarskom sastanku sljedećeg mjeseca. Prema Morgan Stanley-u, ponuda članica i nečlanica OPEC-a će se povećati za oko 2,5 miliona barela dnevno (bpd) u 2025. godini, znatno prije nego što se poveća potražnja. Istovremeno, Morgan Stanley je zadržao svoju procjenu cijene Brent nafte za treći kvartal na 86 dolara po barelu, dok je ranije ovog mjeseca Goldman Sachs takođe zadržao svoju prognozu za ovaj kvartal, sa prosječnom cijenom Brent nafte od 86 dolara po barelu.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply