Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Meksiko zatvara statuu Posejdona zbog protesta starosjedilaca

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlasti u Meksiku izdale su nalog za “zatvaranje” 3 metra visoke vodene statue Posejdona, grčkog boga mora, koja je postavljena u maju u Meksičkom zalivu, blizu grada Progreso u Yucatanu.

Associated Press (AP) izvještava da je meksička agencija za zaštitu životne sredine prošle sedmice saopštila da statua, koja prikazuje ljutitog Posejdona sa trozupcem kako “izranja” iz mora nekoliko metara od plaže, nema potrebne dozvole.

Tokom nekoliko mjeseci koliko je bila postavljena, turisti su se okupljali kako bi se fotografisali sa njom u pozadini.

Međutim, statua je simbolično “zatvorena” u četvrtak—i mogla bi biti potpuno uklonjena—nakon što je grupa advokata aktivista podnijela pravnu žalbu tvrdeći da statua Grka vrijeđa vjerovanja lokalnih domorodačkih grupa Maja, koje preferiraju svog lokalnog boga vode, poznatog kao Chaac.

Chaac je ime Maja boga kiše, grmljavine i munje. Sa svojom munjevitim sjekirom, Chaac udara oblake, izazivajući grmljavinu i kišu. Chaac odgovara Tlaloku među Astecima.

“Posejdon je grčki bog koji je stran našoj kulturi Maja,” navodi se u pravnoj žalbi nedavno podnijetoj protiv statue. “Imam ljudsko pravo da moja kultura Maja bude očuvana.”

Carlos Morales, čija je Indigenous Strategic Litigation group podnijela žalbu, rekao je za AP da želi da se statua Posejdona ukloni.

Kritičari statue ukazuju na niz nedavnih oluja u i oko Zaliva—tropska oluja Alberto u junu i uragan Beryl ove nedjelje—kao dokaz da je Chaac, bog sa očnjacima i kukastim nosom, koji nije tako pogodan za Instagram kao Posejdon, ljut.

Izvor: Greek Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply