Skip to main content
search
VijestiSport

The Ocean Race Atlantic kreće 2026. godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Događaj će uključivati mješovite posade i značajan fokus na očuvanje okeana dok se timovi budu takmičili između dva kultna grada.

The Ocean Race najavljuje novu transatlantsku trku za IMOCA klasu u ljeto 2026. godine. Ovaj događaj slavi okean i inicijative za očuvanje njegovog zdravlja, istovremeno predstavljajući vrhunski sport, timove i jedriličare koji se takmiče.

The Ocean Race Atlantic će povezati vodeću američku metropolu New York sa evropskim glavnim gradom, katalonskim gradom Barselonom, pri čemu će ovo biti prva point-to-point trka u više od 50 godina istorije The Ocean Race.

Ovaj novi događaj, koji će se održati 2026. godine, dolazi nakon The Ocean Race Europe, koji počinje u Kielu, Njemačka, 2025. godine, i prethodiće sljedećem izdanju trke oko svijeta, koja će startovati iz Alicante-a, Španija, 2027. godine.

Jedriličari će učestvovati u sveobuhvatnom naučnom programu o okeanu duž rute, prikupljajući ključne podatke o okeanu kako bi podržali naučnike koji proučavaju uticaj klimatskih promjena na okean. Ovo će takođe uključivati učešće škola i nautičkih akademija sa ciljem promocije znanja o okeanu i jedrenju među djecom i mladima.

“The Ocean Race Atlantic je izuzetan novi dodatak našem kalendaru trka i još jedna prilika gdje The Ocean Race može proširiti naše naučne aktivnosti o okeanu i aktivnosti učenja. Posebno sam zadovoljan što nastavljamo biti lideri gurajući granice sa podjelom posade 50-50. Ovo pruža dodatnu priliku za još više vrhunskih ženskih jedriličara da se istaknu u IMOCA klasi tokom izazovne i uzbudljive transatlantske trke,” rekao je Richard Brisius, predsjednik trke The Ocean Race.

“Sa The Ocean Race Europe 2025. godine, The Ocean Race Atlantic 2026. godine i sljedećim izdanjem trke oko svijeta 2027. godine, gradimo robusan raspored koji nam omogućava da kreiramo trajne veze između naših jedriličara, naših fanova i okeana, dok dodajemo veću vrijednost za naše zainteresovane strane.”

Tokom posljednja dva izdanja The Ocean Race, transatlantska etapa je nudila uslove za postavljanje rekorda, što znači da The Ocean Race Atlantic ima potencijal za postavljanje novih rekorda.

“The Ocean Race je uvijek aktivan,” potvrdio je Richard Brisius. “Naš napor da zaštitimo i obnovimo zdravlje okeana je svakodnevna misija koju podržavaju naši mornari, timovi, fanovi i zainteresovane strane. Ovi događaji služe kao inspirativne tačke na putu gdje se svi zajedno okupljamo sa obnovljenim fokusom i odlučnošću dok se povezujemo sa okeanom.”

Izvor: theoceanrace.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply