Skip to main content
search
VijestiJadranIstaknute Vijesti

Novi investicioni projekat: Luka Drač dobija modernu zamjenu u Porto Romano

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Lučka uprava Drača (DPA), operater najveće albanske luke, objavila je u utorak raspisivanje tendera za prvu fazu izgradnje nove luke u oblasti Porto Romano, sjeverozapadno od Drača. Ovim projektom planira se izmještanje postojećih operacija rukovanja teretom.

Budžet za ovu fazu projekta procjenjuje se na 39,3 milijarde leka, što iznosi približno 392 miliona eura, navodi se u objavi tendera agencije DPA. Rok za završetak radova je 40 mjeseci.

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu je 16. septembar. Holandska inženjerska firma Royal HaskoningDHV, koja je bila zadužena za dizajn projekta, nadgledaće i sam tenderski proces, potvrdila je albanska ministarka infrastrukture, Belinda Balluku, na konferenciji za novinare.

Prema riječima direktor razvoja pomorskog poslovanja Royal HaskoningDHV-a, Eric Smith-a, prva faza projekta uključuje izgradnju kontejnerskog terminala, lukobrana, pristupnih puteva i druge prateće infrastrukture.

“U početnoj fazi, novi kontejnerski terminal će koristiti mobilne lučke dizalice. Kasnije, kako se lučka aktivnost bude povećavala, može se preći na portalne dizalice od broda do obale i gumenih guma bez dodatnih infrastrukturnih radova,” rekao je Smith.

Nova luka će služiti kao baza za buduće suve lučke objekte u Prištini i Strugi u Sjevernoj Makedoniji, te će biti povezana na putnu i željezničku mrežu.

Premijer Edi Rama izjavio je u januaru da će albanska vlada u potpunosti finansirati izgradnju nove luke.

Nakon preseljenja teretnih operacija, postojeća luka u južnom dijelu Drača biće preuređena u novi stambeni i pomorski kompleks vrijedan 2 milijarde eura, koji će realizovati Emaar, renomirana kompanija za razvoj nekretnina sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: investitor.me

Podijeli vijest:

Leave a Reply