Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Putovanje LNG-a iz Evrope u Aziju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kako su se uvozi LNG-a iz evropskih zemalja smanjili u proteklih šest mjeseci, azijsko tržište i dalje ostaje “mamac” za terete prirodnog gasa.

Prema podacima Kpler-a, u julu su uvozi LNG-a u Evropu iznosili samo 6,56 miliona tona. Ovo je najniži nivo od septembra 2021. Nasuprot tome, azijske zemlje ne pokazuju znakove uznemirenosti zbog visokih cijena LNG-a, jer su u julu uvozi LNG-a dostigli 24,85 miliona tona, već nadmašivši najviše nivoe u proteklih šest mjeseci.

Što se tiče pojedinačnih azijskih tržišta, očekuje se da Kina u julu uveze ukupno 6,41 miliona tona LNG-a, jer pojačava njegovu upotrebu kao gorivo u transportu. Prema podacima Wood Mackenzie-a, do kraja godine se očekuje da će 30% prodaje vozila u Kini biti na LNG pogon.

Sa druge strane, Indija očekuje da će uvoz LNG-a za juli iznositi 2,61 miliona tona, što je najviše od oktobra 2020. Ovaj rast je rezultat snažnog ekonomskog razvoja zemlje, koja koristi LNG prvenstveno u industrijskom sektoru.

Na kraju, pomjeranje većine LNG tokova iz Evrope ka Aziji uglavnom se pripisuje višim cijenama na azijskom tržištu. Na primjer, u sedmici koja je završila 26. jula, tereti LNG-a na spot tržištu namijenjeni za Sjevernu Aziju iznosili su 12 dolara po milionu britanskih termalnih jedinica (mmBtu).

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply