Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

DHL bilježi niže prihode, ali ostaje “spreman za oporavak trgovine”

AAA

Izvor fotografije: Ilya Platonov / Shutterstock.com

DHL Group-a prijavila je prihod od 20,6 milijardi eura (22,6 milijardi američkih dolara) i operativni profit (EBIT) od 1,35 milijardi eura (1,48 milijardi američkih dolara) u drugom kvartalu ove godine.

Melanie Kreis, finansijska direktorica DHL Group-e, izjavila je: “Obim vazdušnog i pomorskog tereta se dodatno poboljšao u drugom kvartalu sa niskog početnog nivoa. Međutim, još uvijek ne posmatramo široko rasprostranjen oporavak globalne trgovine. Takođe, vidimo skromno poboljšanje u B2B obimu u sektoru Express, ali još uvijek ne značajno ubrzanje. Shodno tome, iskorišćenost naše Express mreže trenutno nije optimalna. Ipak, zahvaljujući našem uravnoteženom upravljanju troškovima i kapacitetima, u dobroj smo poziciji čak i u slabom ekonomskom okruženju.”

Kapitalni izdaci kompanije (CAPEX) iznosili su 633 miliona eura (693 miliona američkih dolara) u drugom kvartalu 2024. godine.

DHL Group-a je generisala konsolidovanu neto dobit nakon manjinskih interesa od 744 miliona eura (814 miliona američkih dolara) u drugom kvartalu ove godine, dok je osnovna zarada po dionici bila 0,64 eura (0,70 američkih dolara) u istom periodu. U drugoj polovini godine, DHL Group-a očekuje tipične pozitivne efekte sezone vrhunca. U kombinaciji sa tekućim upravljanjem prihodima i troškovima, kompanija je uvjerena da je na dobrom putu da ispuni svoje ciljeve za finansijsku godinu 2024.

“Zahvaljujući našem jedinstvenom logističkom portfoliju, dobro smo pripremljeni za trenutak kada globalna trgovina ponovo dobije zamah,” istakla je Melanie Kreis.

Grupa potvrđuje svoju prognozu za finansijsku godinu 2024, predviđajući EBIT između 6 milijardi i 6,6 milijardi eura, kao i slobodan novčani tok bez akvizicija i dezinvesticija od oko 3 milijarde eura.

U svojoj srednjoročnoj prognozi za 2026. godinu, DHL Group-a i dalje očekuje operativni profit između 7,5 milijardi i 8,5 milijardi eura.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply