Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Planovi Grčke za LNG nailaze na poteškoće

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Plan Grčke da postane jedan od ključnih LNG hub-ova u Evropi trenutno je na čekanju. Stručnjaci kao glavne prepreke navode slabu potražnju u kombinaciji sa niskim cijenama ruskog LNG-a.

Prema izvještaju Anadolu, koji se poziva na podatke Eurostat-a, potrošnja LNG-a u Grčkoj porasla je za 31% na godišnjem nivou u periodu od januara do maja 2024. godine, dok su LNG izvozi značajno opali u istom periodu. Ana Maria Jaller-Makarewicz, energetska analitičarka Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA), ovu situaciju pripisuje odluci Bugarske da poveća uvoz LNG-a iz Turske.

Pored toga, prema podacima grčkog operatora LNG mreže, DESFA, broj LNG tankera koji su pristali na terminal Revithoussa između januara i juna ove godine bio je 12, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 26.

Ove promjene izazivaju zabrinutost u vezi sa planovima Grčke da unaprijedi svoje LNG terminale, sa ciljem da pokrije ne samo domaću potražnju, već i potrebe jugoistočne Evrope.

Značajno je napomenuti da je u intervjuu za Anadolu, Kostas Stambolis, potpredsjednik i izvršni direktor Instituta za energiju Jugoistočne Evrope (IENE), naveo da neće svi planirani LNG terminali u zemlji biti razvijeni, uprkos tome što su odobrenja već izdata.

Planovi Grčke obuhvataju razvoj pet LNG terminala sa ukupnim kapacitetom od približno 25 milijardi kubnih metara (bcm). Prva plutajuća jedinica za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), kapaciteta 5,5 bcm godišnje, u Aleksandrupolisu, trenutno je u fazi testiranja i očekuje se da će postati operativna između septembra i oktobra.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply