Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Visokotehnološki jedrenjak započinje svoje prvo putovanje sa 1.000 tona tereta

AAA

Izvor fotografije: Courtesy TOWT

Jedinstveni jedrenjak pod imenom Anemos, kojim upravlja francuska kompanija TOWT, započeo je svoje prvo transatlantsko putovanje iz Le Havra prema New York-u sa 1.000 tona tereta. Prema informacijama iz kompanije, brod je ovog vikenda dobro napredovao uz povoljan vjetar.

U poređenju sa konvencionalnim kontejnerskim brodovima, Anemos (što na starogrčkom znači “vjetar”) smanjiće emisiju CO2 tokom putovanja za čak 99 procenata. Brod je građen dvije godine, a njegova jedra koriste naprednu tehnologiju iz oblasti okeanskog jedrenja. Anemos koristi francusku stručnost u ovoj oblasti, a u njegovom dizajnu su doprinijeli brojni francuski proizvođači i dizajneri. Trup broda je izgrađen u rumunskom brodogradilištu Piriou, nakon čega je prebačen u Concarneau u Francuskoj radi opremanja.

Kapacitet tereta Anemosa iznosi do 1.000 tona, što je znatno manje od modernih kontejnerskih brodova. Međutim, njegova projektovana emisija ugljenika po transportnoj jedinici iznosi samo dva grama po ton-kilometru, što je manje od desetine emisije sub-Panamax kontejnerskog broda. Teret prevezen na Anemosu biće posebno sertifikovan kao prevezen sa niskom emisijom ugljenika, a na pakovanjima će biti jasno naznačen broj putovanja.

Anemos je prvi u seriji od osam brodova koje će TOWT izgraditi. Kompanija planira da obezbijedi redovne linije do Kolumbije, Martinika, Gvadalupea i Brazila – važnih proizvodnih lokacija za kafu i čokoladu – kao i rutu preko sjevernog Atlantika do potrošačkih tržišta u New York-u.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply