Skip to main content
search
VijestiSvijet

Wah Kwong naručuje nove tankere u kineskom brodogradilištu Hengli Heavy

AAA

Izvor fotografije: Hengli Heavy Industry

Wah Kwong Maritime Transport Holdings naručio je četiri LR2 tankera nosivosti 113,500 dwt-a u brodogradilištu Hengli Heavy Industry na sjeveroistoku Kine, prema izvještaju Clarksons Research-a. Vrijednost ugovora nije objavljena, a isporuka brodova planirana je za 2027. i 2028. godinu. Ova vrsta broda predstavlja novinu u floti kompanije Wah Kwong.

Hengli Group, privatna kineska naftna kompanija koja je prije dvije godine preuzela STX Dalian, sada preimenovanu u Hengli Heavy Industry, ima ambiciozne planove da poveća godišnji kapacitet brodogradilišta na 7,1 milion tona, što je više nego dvostruko u odnosu na trenutnu proizvodnju.

Brodogradilište je do sada uglavnom bilo fokusirano na izgradnju Kamsarmax balkera, ali vrhunski menadžment najavljuje širenje proizvodnje na VLCC-ove, VLGC-ove, velike kontejnerske brodove, FPSO jedinice i visokovrijednu opremu za offshore inženjering.

STX Dalian je bio jedno od najvećih brodogradilišta u svijetu po površini kada je osnovano 2006. godine, ali je bankrotiralo 2014. godine usljed finansijske krize matične kompanije u Južnoj Koreji, što je ostavilo preko 20,000 radnika bez posla.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply