Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

COSCO gradi 12 kontejnerskih brodova od 14.000 TEU sa pogonom na metanol

AAA

Izvor fotografije: COSCO Shipping

COSCO SHIPPING Heavy Industry i COSCO SHIPPING Container Lines potpisale su ugovor u Shanghai-u o izgradnji 12 kontejnerskih brodova kapaciteta 14.000 TEU, opremljenih dual-fuel pogonom na metanol.

Ova nova narudžbina naglašava posvećenost kompanije COSCO SHIPPING razvoju zelene i nisko-karbonske tehnologije, sa ciljem izgradnje ekološki prihvatljive flote i smanjenja negativnog uticaja svojih operacija na životnu sredinu.

Ovi brodovi predstavljaju novu generaciju dizajna plovila, razvijenu u saradnji između COSCO SHIPPING Lines, COSCO SHIPPING Heavy Industry i Kineskog instituta za brodogradnju i istraživanje okeanskih tehnologija. Brodovi će biti dugi 335,9 metara i široki 51 metar, sa inovativnim dizajnom, uređajem za uštedu energije na krmi i napredne tehnologije.

Takođe, brodovi će biti opremljeni najmoćnijim permanentnim magnetnim generatorom na svijetu, deflektorom vjetra na pramcu, sistemom za podmazivanje trupa vazdušnim mjehurićima, kao i inteligentnim sistemima koje je razvila kompanija COSCO SHIPPING.

Ovi sistemi su usklađeni sa trećom fazom EEDI standarda energetske efikasnosti i najnovijim propisima o sajber bezbjednosti. Pored toga, dual-fuel glavni motor i generator, koji će biti pogonjeni metanolom, značajno će smanjiti emisiju stakleničkih gasova.

U međuvremenu, COSCO SHIPPING Holdings stavlja akcenat na izgradnju novih brodova i modernizaciju postojećih, kako bi ubrzala tranziciju svoje flote ka zelenoj i nisko-karbonskoj tehnologiji. Kompanija je naručila 12 kontejnerskih brodova kapaciteta 24.000 TEU sa pogonom na dual-fuel metanol, i potpisala ugovore za konverziju osam brodova na isti sistem pogona.

Pored toga, COSCO aktivno promoviše ekološki održive prakse, uključujući potpuno električne operacije brodova i pilot projekte za biogoriva, čime kompanija napreduje u novom konkurentskom okruženju.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply