Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kanadski brodograditelji traže uvođenje 100% tarifa na brodove iz Kine

AAA

Izvor fotografije: ambient_pix / Shutterstock.com

Kanada se pridružila rastućem broju zemalja koje kritikuju dominantnog svjetskog brodograditelja – Kinu.

Predsjednik i izvršni direktor Kanadske asocijacije pomorske industrije i brodogradnje (CMISA), Colin Cook, uputio je jasnu poruku vlastima u Ottawa-i, zahtijevajući od administracije premijera Justin Trudeau da uvede tarife na brodove izgrađene u Kini, u skladu sa sličnim pozivima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Kanada je nedavno uvela 100% dodatni porez na električna vozila proizvedena u Kini, a CMISA traži da se ova mjera proširi i na kineske brodove, za koje Cook tvrdi da predstavljaju još veću “stratešku i etičku prijetnju”.

“Kineska brodograditeljska industrija funkcioniše prema doktrini civilno-vojne fuzije, gdje su komercijalni brodovi subvencionisani kako bi se ojačale vojne sposobnosti zemlje,” navodi Cook.

CMISA zahtijeva uvođenje 100% poreza na sve brodove izgrađene u Kini koji se uvoze u Kanadu i traži jasnu zabranu da bilo koja vladina institucija nabavlja ili iznajmljuje kineske brodove.

“Ključno je da vlada preduzme ove korake kako bi zaštitila kanadsku industriju, očuvala nacionalnu bezbjednost i osigurala da naše ekonomske politike budu u skladu sa našom posvećenošću ljudskim pravima i etičkim poslovnim praksama,” napisao je Cook

Kineski brodograditelji su zadržali vodeću poziciju kao najpopularniji izbor za nove balkere, tankere, kontejnerske brodove i gas carrier-e, sa 441 narudžbinom u prvoj polovini godine, što čini oko 66% svih narudžbi za nove brodove širom svijeta, prema podacima analitičarke Rebecca Galanopoulos Jones iz kompanije Veson.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply