Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Wan Hai: Nove narudžbe brodova nisu usmjerene na nadmašivanje konkurencije

AAA

Izvor fotografije: Daniel Wright98 / Shutterstock.com

Kompanija Wan Hai Lines demantovala je spekulacije da su njihove nedavne narudžbine novih brodova usmjerene na ulazak među 10 najvećih svjetskih brodarskih operatera i potiskivanje njihovog tajvanskog konkurenta, kompanije Yang Ming Marine Transport.

Wan Hai je u avgustu naručio osam brodova kapaciteta 8.000 TEU kod kompanije CSBC Corporation i četiri broda kapaciteta 8.700 TEU kod HD Hyundai Samho. Ove narudžbe smanjuju razliku između Wan Hai-a i Yang Ming-a, koji se nalazi na desetom mjestu, na manje od 100.000 TEU.

Trenutni kapacitet flote kompanije Wan Hai iznosi 527.631 TEU, od čega su 510.960 TEU u vlasništvu kompanije. Knjiga narudžbi sada uključuje 183.394 TEU, a navodno se razmatraju i narudžbe za brodove kapaciteta 15.000 TEU.

U poređenju, Yang Ming trenutno ima kapacitet od 695.108 TEU, ali manje od polovine tog kapaciteta čini njihova imovina. Yang Ming trenutno ima naručeno samo pet brodova kapaciteta 15.500 TEU.

U izjavi koja je uslijedila nakon medijskih izvještaja, Wan Hai je naglasio: „Naše narudžbe novih brodova temelje se na zamjeni starih plovila i našem operativnom rastu, a ne na poređenju sa drugima.

Planiramo povlačenje nekoliko brodova u narednim godinama. S obzirom na to da su trenutni propisi sve strožiji, novi brodovi imaju prednosti u pogledu uštede energije i smanjenja emisije ugljen-dioksida. Takođe, termin u brodogradilištu mora se rezervisati unaprijed, zbog čega smo donijeli odluku o ovom planu izgradnje.“

Novi brodovi kompanije Wan Hai biće isporučeni od trećeg kvartala 2026. godine, s tim da se očekuje isporuka jednog broda svakog kvartala. Ovi brodovi će biti raspoređeni na srednje duge linije poput onih između Dalekog istoka i Bliskog istoka, te Dalekog istoka do Indije i Pakistana.

Wan Hai je ove godine preuzeo osam novih brodova kapaciteta 3.055 TEU i četiri broda kapaciteta 13.100 TEU.

Na konferenciji za novinare 30. avgusta, generalni direktor kompanije Wan Hai, Tommy Hsieh, izjavio je: „Manji brodovi ponekad služe kao ‘dodatni’ brodovi za zaradu na rutama prema Bliskom istoku, zapadnoj obali SAD-a i Južnoj Americi, dok će veći brodovi ojačati redovne nedjeljne plovidbe na sjevernoameričkim rutama.“

Wan Hai je u prvih šest mjeseci 2024. godine prevezao oko 2,33 miliona TEU. Od toga, intra-azijske rute su činile 60% volumena, dok su transpacifičke i rute između Dalekog istoka i Bliskog istoka/indijskog potkontinenta doprinosile sa po 20%.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply