Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Projekat Porthos CCS: Prekretnica u skladištenju ugljen-dioksida za Evropu

AAA

Izvor fotografije: Porthos

Izgradnja projekta Porthos CCS u luci Rotterdam napreduje u velikom stilu, obilježavajući prvi veliki projekat za transport i skladištenje CO2 u Evropskoj uniji. Porthos postavlja temelje za buduće projekte hvatanja i skladištenja ugljen-dioksida (CCS) širom sjeverozapadne Evrope.

Zvanično pokretanje ovog projekta obilježili su važni akteri, među kojima su bili gradonačelnik Rotterdam-a, Ahmed Aboutaleb, ministarka za klimatsku politiku Sophie Hermans, te zamjenica generalnog direktora za energetiku Evropske komisije, Mechthild Wörsdörfer. Prisustvovali su i generalni direktori ključnih dionika Porthos-a, uključujući Gasunie, EBN, i Luku Rotterdam.

Ministarka Hermans je izjavila: “CCS je ključan za postizanje klimatskih ciljeva. Izgradnjom prvog velikog sistema za transport i skladištenje CO2 u Holandiji, Porthos pravi veliki korak. To će omogućiti industriji smanjenje emisija, a istovremeno održavanje konkurentnosti. Ponosna sam na sve strane koje doprinose ovom projektu.”

Porthos planira transportovati CO2 iz industrijskih postrojenja u Rotterdam-u do iscrpljenih gasnih polja ispod Sjevernog mora.

Ovaj projekat je ključni korak ka razvoju šire mreže za CO2 u sjeverozapadnoj Evropi, doprinoseći strategiji upravljanja industrijskim ugljenikom i Net Zero Industry Act-u Evropske unije.

Takođe, Porthos otvara vrata za integraciju tehnologija kao što su direktno hvatanje CO2 iz atmosfere (DAC) i hvatanje i skladištenje bioenergetskog CO2 (BECCS), koje bi mogle pomoći u postizanju negativnih emisija u budućnosti.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply