Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Norveška uvodi postepene rokove za brodove sa nultom emisijom u fjordovima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Norveška vlada je utvrdila konačne datume za planirane regulative kojima će se zahtijevati da brodovi u oblastima svjetske baštine u norveškim fjordovima imaju nultu emisiju. Ove stroge regulative odlažu rok za najveće kruzere, ali predstavljaju naredni korak u naporima koji su uključivali i zabranu upotrebe teškog lož ulja u Arktiku.

Prijedlog o zahtjevu za nultom emisijom u lokacijama svjetske baštine, uključujući pet fjordova – Naerøyfjord, Aurlandsfjord, Geirangerfjord, Sunnylvsfjord i Tafjord – prvi put je predstavljen 2018. godine. Tada je vlada postavila 2026. godinu kao cilj, uz priznanje da tehnologija za to još uvijek treba da se razvije.

Norveški parlament, Storting, ove sedmice je finalizovao pravila, postavljajući fazni raspored. Kruzeri i trajekti ispod 10.000 bruto tona moraće imati nultu emisiju do 1. januara 2026. Za veće brodove primjena je odložena do 1. januara 2032.

Norveški ministar za klimu i životnu sredinu Andreas Bjelland Eriksen kaže da će regulativa “kako podstaći razvoj tehnologije, tako i doprinijeti razvoju rješenja s nultom emisijom.” Norveška vlada aktivno podržava razvoj novih tehnologija i alternativnih izvora energije, uključujući vodonik i visokokapacitetne baterije.

Fazni pristup i odlaganje za najveće brodove priznanje je da “dovoljna tehnologija još uvijek ne postoji za najveće brodove.” Kao dio regulative, Norveška će dozvoliti brodovima korištenje biogasa kako bi ispunili zahtjev za emisiju, dok operateri poput Havile, koji vodi priobalna krstarenja, već testiraju baterije.

Kao drugi dio zahtjeva, Norveška usvaja i pravila za korišćenje napajanja sa obale gdje god je ono dostupno. Storting je odlučio da država mora osigurati uspostavljanje prioblane struje u Flam, popularnoj destinaciji za brodove u najužem dijelu Aurlandsfjorda, pritoke najdužeg i najdubljeg norveškog fjorda, Sognefjorda. Vlada će doprinijeti finansiranju uspostavljanja priobalne energije u luci.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply