Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

SRDI CSSC Predstavlja dizajn kontejnerskog broda kapaciteta 27,500 TEU

AAA

Izvor fotografije: SRDI

Kina podiže trku za ULCS-e na novi nivo, sa konceptom dizajna za brod kapaciteta od 27.500 TEU koji koristi dvostruko gorivo – LNG. Dizajn je predstavljen i dobio je preliminarno odobrenje (AiP) na Međunarodnoj pomorskoj izložbi SMM u Hamburgu ove sedmice.

Koncept dizajna za brod nazvan Green Sealion razvijen je od strane Šangajskog instituta za istraživanje i dizajn brodova, koji je filijala državne kompanije China State Shipbuilding Corporation (CSSC). Ako bude izgrađen, brod kapaciteta 27.500 TEU postao bi najveći kontejnerski brod na svijetu po kapacitetu. Dok su nekoliko glavnih brodara, uključujući MSC, OOCL i ONE, već prešli prag od 24.000 TEU, ONE je preuzeo rekord za najveći broj utovarenih kontejnera sa pet uzastopnih brodova između novembra 2023. i januara 2024. u Singapuru. Oni su dostigli preko 22.200 kontejnera kada je brod ONE Intelligence napustio Singapur.

Od 2010. godine, ULCS brodovi postali su popularni, nudeći prednosti ekonomije obima, što je pomoglo u smanjenju troškova po prevezenom TEU. Najveći brodovi do sada su ograničeni na rute između Azije i Evrope, a ograničenja su dimenzije Sueckog kanala i kapacitet luka u sjevernoj Evropi.

Green Sealion je promovisan kao brod koji podiže efikasnost pomorske plovidbe na viši nivo. Njegov nominalni kapacitet bi bio 15 posto veći od trenutnih ultra-velikih brodova. Prema riječima razvojnog tima, brod ima optimizovan trup i pogon na dvostruko gorivo (LNG), što je u skladu sa propisima IMO-a o smanjenju intenziteta ugljenika. Brod će takođe imati mogućnost povezivanja na izvor struje sa obale. Dimenzije broda još uvijek nisu objavljene.

Pored Green Sealion 27500, predstavljene su i druge manje serije. One uključuju Green Sealion 20000, koji je kontejnerski brod sa dvostrukim gorivom na amonijak kapaciteta 20.000 TEU, kao i Green Sealion 16000, LNG dual-fuel kontejnerski brod kapaciteta 16.000 TEU.

Prošle godine, kinesko Ministarstvo industrije i informacione tehnologije objavilo je sedmogodišnji plan za dominaciju na tržištu zelenih brodova. Plan podrazumijeva razvoj lanaca snabdijevanja za bržu isporuku brodova na alternativna goriva. Takođe je uključena i mapa puta za ubrzavanje istraživanja i razvoja pogona na amonijak i metanol, kao i drugih novih opcija.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply