Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Od tradicionalne navigacije do digitalne inovacije

AAA

Izvor fotografije: Ronald Rampsch / Shutterstock.com

Dana 16. septembra 1620. godine, Mayflower je plovio ka Novom svijetu koristeći se astronomijom.

Šesta generacija ECDIS-a (Elektronski kartografski i informacioni sistem) plovila je uz pomoć vještačke inteligencije.

Prva generacija ECDIS-a pojavila se 1979. godine, donoseći veliku promjenu u industriji, pa su čak i najciničniji ubrzo prihvatili ovu novu tehnologiju.

‘Šesta generacija’ predstavlja još jednu veliku promjenu koja omogućava ECDIS-u da donosi odluke umjesto pomorca, automatski kreirajući rute. Dodati su i alati za dinamički gaz i automatsko održavanje minimalne dubine (UKC), uz nove rute generisane pomoću AI-a.

Pomorska industrija je na dobrom putu ka razvoju autonomnih brodova (MASS).

Softver šeste generacije kontinuirano razvijaju i isporučuju vodeći proizvođači, ali postavlja se pitanje – koliko je on siguran i treba li mu vjerovati?

Ovaj novi softver utiče na sve oblasti navigacije. U ovom članku ćemo ga analizirati kroz četiri osnovna principa navigacije: procjenu, planiranje, izvođenje i nadzor, i pogled u budućnost.

Procjena

Na određenim sistemima, ECDIS može automatski odrediti sigurne vode interpolacijom između ucrtanih dubina, čime se brzo formiraju zone koje su označene kao nepristupačne i alarmantne. ECDIS Ltd je sproveo pregled ovog softvera i uočio nekoliko prednosti i nedostataka.

Prednosti uključuju brzinu – čitava luka može biti procesuirana za nekoliko minuta. Softver ne propušta nijedan zvučni signal, za razliku od ljudske greške, koja može previdjeti izolovano mjesto. Takođe, ova funkcija može biti podešena da pokreće alarm ako je ECDIS operater postavi kao alarmantni parametar, uz Safety Contour.

Nedostaci su što nije potpuno jasno kako softver interpolira između zvučnih signala, što može izazvati zabrinutost kod opreznijih pomoraca. Takođe, ne primjenjuje se na objekte poput bova ili područja za sidrenje, od kojih bi se kapetan želio držati dalje prilikom procjene sigurnih voda prije planiranja plovidbe. U slučaju da je područje slabo pokriveno zbog starijih podataka istraživanja, nema garancije gdje će softver povući liniju.

Planiranje

Softver šeste generacije uključuje automatsko i optimalno kreiranje ruta pomoću ECDIS-a za efikasnost goriva i prepoznate rute. ECDIS Ltd je testirao ovaj softver i otkrio sljedeće.

Ovo je izuzetno brz način kreiranja ruta koji omogućava efikasne proračune potrošnje goriva i upravljanje očekivanim vremenom dolaska (ETA). Sistem optimizuje rutu u skladu sa predviđenim troškovima, pod uslovom da su podaci o brodu ispravno postavljeni u sistem, poredeći troškove pri različitim brzinama. Rute se mogu generisati između dvije izabrane luke, između povezanih pilotaža ili između bilo koje dvije tačke rute kreirane ručno. Softver takođe osigurava da su granice sigurnih kontura jasne.

Međutim, automatska ruta ponekad može stvoriti nerealna skretanja, poput okreta od 90 stepeni pri 20 čvorova ili prelaska preko navigacionih pomagala poput bove. Plan ne uzima u obzir brodski saobraćaj, kao što su standardne rute trajekata, područja za ribolov ili tačke ukrštanja, koje bi oficiri inače uzeli u obzir. Takođe, nema razmatranja vremenske prognoze i brzina plovidbe je obično standardna. Ovi problemi se mogu prevazići manipulacijom automatske rute i dodavanjem kapetanovih preferencija.

Izvršenje i praćenje

Ovaj segment sadrži brojne funkcije koje su dio softvera „šeste generacije“. Najpoznatije među njima su sistemi za kontrolu putanje (TCS), interaktivnija funkcija look ahead – „pogled unaprijed“ i predviđanje putanja brodova.

Sistemi za kontrolu putanje (TCS) dizajnirani su da prate unaprijed planiranu putanju u različitim uslovima, u okviru ograničenja manevarskih sposobnosti broda. TCS radi unutar dva parametra: brzine broda od minimalne manevarske brzine do 30 čvorova i maksimalne stope okretanja (RoT) koja ne prelazi 10° po sekundi. Kada operater napravi planiranu rutu, brod je može automatski pratiti, a neki noviji sistemi mogu izračunati i korigovati zanošenje broda kako bi održao optimalnu rutu. Kada je TCS aktiviran, ECDIS operater se upozorava na navigaciona upozorenja i potencijalne opasnosti prije nego što brod bude u opasnosti.

Funkcija „pogled unaprijed“ dostupna je na svim ECDIS jedinicama, ali neke od njih imaju nove dinamičke karakteristike koje omogućavaju pregled „iza ugla“.

Funkcija predviđanja putanje, ukoliko je dostupna, omogućava korisniku da predvidi kurs broda prilikom skretanja u posebno uskim vodama. Ona se obično zasniva na brzini, kursu i stopi okretanja, ali je samo vodič i ne zamjenjuje potrebu za vizuelnim provjeravanjem napretka skretanja.

Budućnost šeste generacije

Ovaj članak je samo dotakao neke od funkcija dostupnih u ovoj novoj generaciji softvera. Postoje dodatne AI opcije, uključujući softver za pristajanje, dinamički gaz i automatsko održavanje minimalne dubine.

Kako softver šeste generacije postaje standard na brodovima, “povremeno nenastanjeni most” postaje sve realniji. Najnoviji ECDIS sistem ne samo da automatski planira i prati rutu, već se može prilagoditi različitim pomorskim scenarijima, pravilno primjenjujući pomorska pravila (COLREGs), dok ostaje u granicama sigurnih voda.

Da odgovorimo na pitanje postavljeno na početku članka, ovaj novi softver povezan sa AI je uglavnom siguran i treba mu vjerovati. Pomorci prirodno oprezno pristupaju novim tehnologijama, ali oni koji su koristili ove nove funkcije ne mogu zamisliti svijet bez njih.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply