Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Car carrier CERULEAN ACE dobio ClassNK sertifikat za mjere protiv požara na brodu

AAA

Izvor fotografije: Mitsui O.S.K. Lines

Mitsui O.S.K. Lines, Ltd.  je objavio da je 27. avgusta CERULEAN ACE, car carrier na LNG pogon koji posluje pod MOL-om i kojim upravlja MOL Ship Management Co., Ltd., dobio sertifikat “Dodatne mjere protiv požara za car carrier-e (AFVC)” od strane Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK) za svoje mjere prevencije požara tokom transporta električnih vozila. Ovo je prvi put na svijetu da su mjere pomorske kompanije protiv požara na električnim vozilima dobile sertifikat od klasifikacionog društva.

ClassNK je uspostavio pravila sertifikacije za mjere protiv požara na car carrier-ima u svojim smjernicama za bezbjedan transport električnih vozila, formulisanim u avgustu 2023. godine, kako bi omogućio objektivnu evaluaciju naprednih mjera bezbjednosti koje preduzimaju vlasnici brodova i kompanije za upravljanje brodovima. CERULEAN ACE je sertifikovan kao brod koji ispunjava tri zahtjeva iz smjernica: FD (otkrivanje požara), FF (gašenje požara) i EFF (poboljšani fiksni sistem za gašenje požara).

Jedna od najnaprednijih inicijativa među tri sertifikovane mjere je instalacija kamera i sistema vještačke inteligencije za prepoznavanje dima u skladištima novih brodova, uključujući CERULEAN ACE, za rano otkrivanje požara (Napomena 1). Kada AI sistem detektuje abnormalnost na slikama koje snima kamera, šalje alarm članu posade na brodu i kompaniji za upravljanje brodovima na kopnu. Sistem je visoko ocijenjen zbog svoje korisnosti u ranom otkrivanju požara na vozilima, što je rezultiralo dobijanjem sertifikata.

Ovaj sertifikat predstavlja zvanično priznanje ClassNK-a za napore MOL-a u sprovođenju naprednih bezbjednosnih inicijativa. Kao vodeća kompanija u transportu vozila, MOL će nastaviti da promoviše prevenciju požara i obezbjeđuje bezbjedan transport.

Izvor: Mitsui O.S.K. Lines

Podijeli vijest:

Leave a Reply