Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Fenomen koji nije viđen 56 godina

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Stručnjaci za uragane ne mogu shvatiti zašto je trenutna sezona neuobičajeno mirna. Ponudili su i jedno od mogućih rješenja.

Naučnici iz američke Nacionalne uprave za atmosferu i okeane ne mogu objasniti zašto je Atlantski okean trenutno, usred sezone uragana, neuobičajeno miran.

Naime, od tropske oluje Ernesto, koja se u Atlantiku formirala sredinom prošlog mjeseca, naučnici nisu uočili niti jedan uragan.

Ovo je fenomen koji se posljednji put dogodio prije nevjerovatnih 56 godina, a posebno čudi činjenica da su prognoze najavljivale burnu sezonu s brojnim snažnim tropskim olujama.

Krajem maja naučnici su predvidjeli da bi tokom uraganske sezone, koja traje od 1. juna do 30. novembra, mogli uočiti 25 tropskih oluja uključujući i 12 uragana.

Polovina njih trebala je postati i dovoljno jaka da se smatra uraganima treće kategorije, ali do toga nije došlo, piše CNN. Početkom ljeta, uragan Beryl prognozirao je burnu sezonu, no nakon njega uslijedilo je zatišje.

U kratkom vremenu početkom jula dostigao je petu kategoriju, ujedno i najjaču te odnio 64 života na području Kariba, poluostrva Yucatána i obale Meksičkog zaliva SAD-a.

“Da ste mi prije mjesec dana rekli da se ništa neće razviti nakon Ernesta, ne bih vam vjerovao. To je stvarno iznenađujuće”, rekao je dr. Phil Klotzbach, stručnjak za uragane sa Državnog univerziteta Colorado.

Uragani su inače oluje koje nastaju iznad tropskog područja, nastaju u tropskom dijelu Atlantskog okeana – tačnije uz zapadnu obalu Afrike. Glavno obilježje uragana jaki su vjetrovi od minimalno 119 km na sat. Najrazorniji su oni pete kategorije koji dosežu do 350 km na sat.

Uragani nastaju kad more u tropskom dijelu Atlantika dosegne temperaturu višu od 26,5 °C na minimalno 50 metara dubine. Naučnici još uvijek ne shvataju u potpunosti zašto nastaje samo u takvim uslovima.

Ove godine voda u okeanima dovoljno je topla, ali još uvijek nema toliko uragana. Jedna od teorija je da golemi oblaci pustinjske prašine iz Sahare suzbijaju stvaranje uragana i utiču na vrijeme u Sjevernoj Americi.

Izvor: poslovni.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply