Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Više od 50 milijardi dolara potrošeno na kupovinu polovnih brodova u 2024. godini

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Aktivnosti prodaje i kupovine brodova pokazuju opadajući trend u 2024. godini, pri čemu je povećano interesovanje za nabavku balkera i gas carrier-a nadoknađeno značajnim padom u kupovini tankera i kontejnerskih brodova.

Prema nedavnom izvještaju VesselsValue, između januara i avgusta 2024. godine zabilježeno je 1.734 transakcija za balkere, tankere, kontejnerske brodove, gas carrier-e i car carrier-e. Ovaj broj predstavlja pad od 18,1% u odnosu na prethodnu godinu (sa 2.117 transakcija prošle godine).

Kao i obično, balkeri i tankeri su igrali ključnu ulogu, čineći 43% (751 brod) i 38% (663 broda) od ukupnog broja transakcija. U poređenju sa prošlom godinom, interesovanje za balkere je poraslo za 6,5%, s obzirom da je tokom istog perioda prošle godine zabilježena prodaja 705 balkera. Situacija sa tankerima je suprotna, sa padom od 34,6% u odnosu na prošlu godinu, kada je do avgusta na sekundarnom tržištu prodato 1.013 tankera.

Podaci VesselsValue takođe pokazuju značajan pad od 32,2% u transakcijama kontejnerskih brodova. Ove godine je prodato 192 kontejnerska broda, u poređenju sa 283 prošle godine. S druge strane, tržište LNG tankera zabilježilo je rast od 10%, sa 121 prodatim LNG tankerom ove godine u poređenju sa 110 prošle godine.

Osim toga, treba istaći da je u periodu od januara do avgusta na kupovinu polovnih balkera, tankera, kontejnerskih brodova, gas carrier-a i car carrier-a, potrošeno skoro 53 milijarde dolara.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply