Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Komparativna analiza ključnih svjetskih kontejnerskih luka

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nedavno je sprovedena komparativna analiza pet glavnih kontejnerskih luka: Luke Los Angeles, Luke Shanghai, Luke Jebel Ali, Luke Rotterdam i Luke Singapur.

Cilj analize bio je procijeniti relativnu konkurentnost ovih luka ispitivanjem dva ključna indikatora: ulaganja u luku i lučki promet, koji zajedno čine složeni pokazatelj, kao i povezanost luke. Podaci otvorenog koda iz različitih organizacija korišćeni su za izgradnju ovih pokazatelja, otkrivajući ključne trendove u sektoru brodarstva.

Ispitivani period obuhvata posljednjih pet godina (2019-2023).

Složeni pokazatelj, koji kombinuje ulaganja u luku i lučki promet, smjestio je Luku Shanghai i Luku Singapur na najviše pozicije među ovih pet luka. Uprkos tome što je doživjela dva značajna pada u svom učinku tokom 2020. i 2022. godine, Luka Shanghai uspjela je brzo da se oporavi, povrativši svoj zamah rasta. Ova otpornost naglašava sposobnost Shanghai-a da se vrati nakon globalnih poremećaja, poput pandemije, i ponovo uspostavi svoju dominaciju u međunarodnom brodarstvu.

Sa druge strane, Luka Singapur je održala relativno stabilne performanse, prikazujući stabilan trend rasta tokom 2023. godine. Položaj Singapura kao ključnog pretovarnog čvorišta u jugoistočnoj Aziji omogućio je ovoj luci da prebrodi fluktuacije u globalnoj trgovini, čineći je dosljednim učesnikom u sektoru.

Istovremeno, luke Los Angeles, Jebel Ali i Rotterdam pokazale su slične nivoe performansi, sa samo blagim varijacijama. Iako se Luka Jebel Ali rangira nešto više od ostale dvije, razlika nije značajna, što sugeriše žestoku konkurenciju među ovim lukama za tržišni udio. Konvergencija njihovih performansi do 2023. godine odražava šire usklađivanje njihovih strategija, jer sve tri luke nastoje zadržati relevantnost u brzo razvijajućem globalnom okruženju brodarstva.

Prilikom ocjenjivanja lučke povezanosti, analiza je otkrila sličan obrazac dominacije Shanghai-a i Singapura. Shanghai se pojavio kao najbolji učesnik, praćen Singapurom. Obije luke su dosljedno održavale visok nivo povezanosti, što je ključni faktor u njihovoj sposobnosti da privuku više brodskih linija i obrade veće količine kontejnera.

Luka Rotterdam zauzela je treće mjesto, pokazujući stabilne performanse tokom analiziranog perioda. Njena strateška lokacija u Evropi i snažna infrastruktura omogućile su joj da ostane ključni igrač u globalnom brodarstvu, uprkos rastućoj konkurenciji azijskih luka.

Luka Jebel Ali je pratila na četvrtom mjestu, pokazujući blagi trend rasta u pogledu povezanosti. Napori na proširenju i modernizaciji ove luke doprinijeli su njenom rastućem statusu, posebno kako Dubai nastoji ojačati svoju ulogu logističkog čvorišta na Bliskom istoku.

Luka Los Angeles zauzela je posljednje mjesto po pitanju povezanosti, sa relativno stabilnim performansama. Iako ova luka ostaje ključna tačka za trgovinu između Sjedinjenih Država i Azije, suočava se sa sve većom konkurencijom luka sa jačim ulaganjima u infrastrukturu i povezivanjem, posebno u Aziji i na Bliskom istoku.

Komparativna analiza pokazuje rastuću konkurentnost među glavnim svjetskim kontejnerskim lukama. Luka Shanghai i Luka Singapur ostaju na čelu zahvaljujući svojim značajnim ulaganjima i snažnim performansama u pogledu prometa i povezanosti. Njihova sposobnost da zadrže ili obnove rast, čak i u izazovnim periodima, naglašava njihovu centralnost u globalnim trgovinskim mrežama.

Međutim, konvergencija performansi Luke Los Angeles, Luke Jebel Ali i Luke Rotterdam signalizira intenziviranje trke među ovim lukama. U zaključku, kako se globalna trgovina nastavlja razvijati, konkurencija između ovih luka će se vjerovatno pojačavati, vođena ulaganjima u infrastrukturu i tehnološkim napretkom.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply