Skip to main content
search
VijestiSvijet

Australija i SAD prednjače u izvozu LNG-a morskim putem

AAA

Izvor fotografije: Mariusz Bugno / Shutterstock.com

Australija i Sjedinjene Američke Države su prednjačile na ključnim rutama LNG tankera tokom avgusta, dok su Japan i Kina zadržali status najvažnijih destinacija.

Prema nedavnom izvještaju VesselsValue-a, više od 28 miliona kubnih metara LNG-a prevezeno je preko 10 najvažnijih ruta na tržištu. Australija je bila zemlja polaska za dvije najprometnije rute, od kojih je prva vodila ka Japanu (6,7 miliona kubnih metara), a druga ka Kini (5,6 miliona kubnih metara).

Na narednih pet ruta na listi, jedina zemlja polaska LNG tankera bile su Sjedinjene Države. Rute iz SAD-a vodile su ka Indiji (2,1 milion kubnih metara), Kini (1,6 miliona kubnih metara), Japanu (1,9 miliona kubnih metara), Holandiji (2,4 miliona kubnih metara) i Južnoj Koreji (2,3 miliona kubnih metara). Važno je istaći da su Sjedinjene Države zauzele i deseto mjesto sa rutom prema Singapuru (1,3 miliona kubnih metara).

Rusija se našla na osmom mjestu, sa 2,1 milion kubnih metara LNG-a prevezenih u Kinu tokom avgusta. Katar je zauzeo devetu poziciju, sa ukupno 2,1 milion kubnih metara LNG-a isporučenih Tajvanu.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply