Skip to main content
search
VijestiSvijet

Evropske pomorske kompanije plove kroz neizvjesne vode

AAA

Izvor fotografije: perfect-picture-hunter / Shutterstock.com

Glavni evropski brodari, poput Hapag-Lloyd-a, Maersk-a i CMA CGM-a, suočavaju se sa značajnim izazovima u 2024. godini, koji su uzrokovani padom vozarina, geopolitičkom nestabilnošću i rastućim operativnim troškovima.

CMA CGM je zabilježio značajan pad neto prihoda za više od 50%, koji sada iznosi 661 milion američkih dolara, uprkos rastu prihoda od 6,8% na 13,1 milijardu dolara. Kompanija je zabilježila i pad EBITDA-e za 4,3%, na 2,48 milijardi dolara. I pored ovih izazova, CMA CGM je pokazao prilagodljive strategije u odgovoru na poremećaje ključnih brodskih ruta, kao i u ulaganjima u dekarbonizaciju i digitalnu transformaciju. Količina prevezenih kontejnera francuskog prevoznika porasla je za 6,8%, zahvaljujući snažnoj potražnji na globalnom nivou.

Hapag-Lloyd je zabilježio pad EBITDA-e i EBIT-a za prvo polugodište na oko 2 milijarde i 900 miliona američkih dolara, što je manje u poređenju sa 2023. godinom. Ipak, zbog neočekivano snažne potražnje i povećanja kratkoročnih vozarina, njemački pomorski prevoznik je revidirao svoje finansijske prognoze naviše, predviđajući EBITDA između 3,5 i 4,6 milijardi dolara i EBIT između 1,3 i 2,4 milijarde dolara za 2024. godinu. Kompanija ostaje oprezna, navodeći nepredvidljivost vozarina i geopolitičkih tenzija koje mogu uticati na prognoze.

A.P. Moller – Maersk je takođe zabilježio pad, sa prihodom u drugom kvartalu smanjenim na 13 milijardi američkih dolara u odnosu na 21,7 milijardi dolara iz prethodne godine, pod uticajem nižih vozarina i obima. Uprkos ovim okolnostima, danski pomorski gigant je prilagodio svoje finansijske prognoze naviše, što odražava efikasno upravljanje troškovima i fokus na integrisane logističke solucije. Kompanija prolazi kroz kontinuiranu transformaciju sa ciljem jačanja otpornosti lanca snabdijevanja u svjetlu normalizacije tržišta i smanjene stope rasta nakon pandemije.

Uprkos ovim izazovima, BIMCO-ov izvještaj iz juna 2024. godine je naveo da je ovo preusmjeravanje povećalo globalnu potražnju za 15%, posebno za veće kontejnerske brodove koji plove između Dalekog Istoka i Evrope, čime su dodatno pogoršani problemi sa kapacitetom. Ove duže rute su povećale cijene sa 1.800 na 3.400 dolara po 40-stopnom kontejneru. Izvještaj je takođe naglasio da bi preusmjeravanje preko Rta dobre nade moglo da utiče na cijelu 2024. godinu, dok će potražnja za brodovima opasti za 5% u 2025. ukoliko brodovi ponovo počnu koristiti Suecki kanal.

Danski brodski finansijski institut takođe je naglasio kako geopolitičke tenzije i infrastrukturne neefikasnosti povećavaju potražnju, iako prikrivaju osnovne probleme poput viška kapaciteta na tržištu. BIMCO i Danski brodski finansijski institut u svom pregledu iz maja 2024. godine navode da se globalni obim kontejnerskog prevoza očekuje da poraste za 4,1% u 2024. godini, pri čemu trećina ovog rasta dolazi iz trgovine unutar Azije.

Generalno, evropske brodarske kompanije plove kroz turbulentno tržišno okruženje u 2024. godini. Dugoročna perspektiva za industriju kontejnerskog prevoza je neizvjesna, sa mogućim padom cijena vozarina zbog viška kapaciteta i novih ekoloških propisa koji povećavaju troškove.

Održivost ovih evropskih kompanija zavisiće od njihove sposobnosti da se prilagode promjenljivom geopolitičkom pejzažu, tržišnoj nestabilnosti i rastućoj potražnji za održivošću.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply