Skip to main content
search
VijestiSvijet

U opasnosti: 1,2 triliona dolara robe… sa fokusom na Suecki kanal i Panamu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Novi izvještaj (white paper) fokusira se na uticaj poremećaja u Sueckom i Panamskom kanalu, ističući troškove koji prelaze 1,2 triliona dolara. Zapravo, izvještaj kompanije Russell Group Limited analizira podatke o pomorskom transportu za 2023. i 2024. godinu, uzimajući u obzir krizu u Crvenom moru i klimatske izazove sa kojima se suočio Panamski kanal.

Russell Group navodi da je između oktobra 2023. i maja 2024. godine poremećena trgovina ukupne vrijednosti od 1 trilion dolara, zbog poremećaja u Crvenom moru. Ova roba uključuje sve, od sirove nafte do telefonske opreme i odjeće.

Što se tiče Panamskog kanala, koji je zbog suše uveo značajna ograničenja na prolazak brodova, izvještaj bilježi poremećaj u pomorskom transportu robe vrijedne oko 205 milijardi dolara.

Prema Russell Group-u, nalazi ovog izvještaja su od velike važnosti kako za razumijevanje značaja pomorskog transporta za globalnu trgovinu, tako i za shvatanje rizika sa kojima se suočavaju kompanije, kao i osiguravači i reosiguravači u upravljanju ovim izazovima.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply